БТА работи за общото бъдеще на информационната свързаност на Балканите

19 Март 2024 | 12:25
0 коментара
Общество
Кюстендил
БТА работи за общото бъдеще на информационната свързаност на Балканите

БТА работи за общото бъдеще на информационната свързаност на Балканите. Това заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев, който откри третата трансгранична конференция по проект "Европа на Балканите: Общо бъдеще" на БТА, провеждаща се в днес в Скопие и Кюстендил. 

„Днешният разговор в Националния пресклуб на БТА в Скопие е част от проекта на националната информационна агенция на България “Европа на Балканите: Общо бъдеще”, с който БТА в партньорство с Европейската комисия представя европейските политики по сближаване на България и на нейните съседи. Това е продължение на предишния проект “Европа в България: Общо бъдеще”, в който БТА представи европейските политики на сближаване между регионите именно в самата България“, посочи Вълчев. 

Той припомни, че такива разговори, като този в Скопие, вече имаше в Букурещ, Румъния и Одрин, Турция, като предстоят още в Атина, Гърция и в Белград и Босилеград, Сърбия.

„Изборът на Европейската комисия БТА да организира този съвместен проект за политиките за сближаване и общото бъдеще на Балканите е естествен, защото 126 години “Б” в името на агенцията означава не само “Българска”, а и “Балканска”, каза още генералният директор. 

„Балканските новини присъстват в БТА от първия ѝ ден - от шестте новини на 16 февруари 1898 г. по две са от Цариград и Атина. Самостоятелен отдел за балканските страни в агенцията има от 1951 г., а от 2021 г. “Балкани” е вече дирекция. От 1973 г. БТА обявява и “Спортист на Балканите” - класация, която прави с участието на спортните редакции на всички балкански новинарски агенции. През септември 2022 г. БТА стана седалище на Асоциацията на балканските новинарски агенции - Югоизточна Европа (АБНА - ЮЕ), в която участват 12 агенции. БТА поддържа обновената интернет страница на АБНА - ЮЕ, в която всеки ден има по една новина на английски език от всяка балканска агенция - член на асоциацията“, припомни Кирил Вълчев.

Генералният директор подчерта, че БТА вече има и договори за всекидневна размяна на новини с националните новинарски агенции на всички балкански държави без една, с която се надяваме скоро да бъде сключен такъв договор. Договор има и с Медийната информационна агенция на Република Северна Македония МИА и след преглед на неговото изпълнение трябва да помислим как да развием досегашното сътрудничество, разказа Кирил Вълчев. 

Той бе категоричен, че информацията е в основата на всяко разбирателство и увери, че БТА прави големи усилия да осигурява повече знание за съседите на България. 

„Агенцията разширява мрежата от постоянни кореспондентски бюра - такива има в Скопие в Република Северна Македония, Букурещ в Румъния и Анкара в Турция. БТА планира към тях да прибави и Белград в Сърбия и Атина в Гърция. В Босилеград (Сърбия) и Истанбул (Турция) агенцията също има кореспонденти - стрингери. Целта е навсякъде на Балканите кореспондентите на БТА да имат и национален пресклуб, който да бъде медийно средище за срещи и събития като настоящия форум в Скопие“, каза генералният директор на агенцията. 

Той припомни също, че през последните три години БТА отразява със специални пратеници и всички значими събития на Балканите - от избори през икономически форуми до спортни състезания. 

Благодарение на своите кореспонденти на Балканите БТА споделя балкански новини с останалия свят чрез партньорски агенции от целия свят, а също и чрез Европейския нюзрум - платформа за сътрудничество между европейски новинарски агенции, в който участва от създаването му през 2022 г. заедно с МИА, подчерта още той. 

„Това последователно разпространение от БТА на информация от Балканите е продължение на политиката на България, която посвети първото си председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. на разширяването на съюза с включване на страните от Западните Балкани, както и на общата европейска политика за насърчаване на развитието на регионалното сътрудничество чрез целево финансиране с фондове за трансгранично сближаване. 

И днес тук в Скопие ще стане дума за усилията и чрез тези фондове да бъде осигурена повече свързаност. Понеже Балканите все още има много какво да направят за своята близост в чисто физически план в транспорта - конкретно между България и Република Северна Македония продължава да няма железопътни връзки и магистрали“, каза още Кирил Вълчев пред участниците на форума. 

Според него за общото бъдеще на Балканите в Европа е особено важна информационната свързаност, за която голяма отговорност носят именно информационните агенции. 

„Понеже правим този разговор на втория ден от Великия пост, в заключение ще отбележа, че на Балканите сме обречени на общо бъдеще в Европа и заради връзката ни чрез общата вяра като от векове носим Бога в сърцата си по еднакъв начин - Република Северна Македония, Гърция, Румъния и Сърбия са православни държави като България, а Турция пази много християнски светини, като включително в някогашния Константинопол, днес Истанбул, е седалището на един от православните патриарси. Затова с повече смирение, към което общата вяра ни призовава през тези дни, с Божията помощ ще имаме и по-добро общо бъдеще на основата на ценностите в християнството, върху които е стъпила Европа, а тези ценности всъщност имат общочовешки характер, понеже ги има и в други религии“, каза в заключение генералният директор на БТА Кирил Вълчев. БТА/Иван Лазаров

БТА работи за общото бъдеще на информационната свързаност на Балканите
БТА работи за общото бъдеще на информационната свързаност на Балканите
БТА работи за общото бъдеще на информационната свързаност на Балканите

Добавете Вашия коментар

TOP