Германия не вижда възможност за продължаване на преговорите с Турция за създаването на митнически съюз, заяви канцлерката й Ангела Меркел на конференция в Нюрнберг.

„За мен по-нататъшни преговори за разширяване на митническия съюз в такива условия не стоят на дневен ред“ каза тя.

Германия ще наложи вето върху актуализирането на митническия съюз между Анкара и ЕС. Темата бе сред основните, обсъдени между председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и германския канцлер Ангела Меркел в Берлин при последната им в среща, проведена в сряда. 

Само преди седмица Меркел заяви, че "Германия е заинтересувана от изграждането на добри отношения с Турция, но реалността налага твърда политика", а Юнкер посочи, че страната се отдалечава от ЕС много бързо. 

Подписан през 1995 г., митническият съюз между Турция и ЕС обхваща промишлени стоки,

но не и селско стопанство, услуги или обществени поръчки. През декември 2016 г. ЕК поиска от Европейския съвет да разреши преразглеждането на документа с актуализиране и разширяване на обхвата му.

Германският канцлер намекна за позицията на Германия във вторник, като коментира, че Турция не би трябвало да очаква напредък в търговските отношения, ако не може да гарантира върховенството на закона. „Не виждам мандат за разширяване на митническия съюз при сегашните обстоятелства", заяви по-рано Меркел. 

През юли Германия издаде предупреждение до гражданите

и представителите на бизнеса, пътуващи до Турция, като алармира, че страната не е напълно безопасна.

 

През последната година турските власти арестуваха 22 граждани на ФРГ. Сред тях е кореспондентът на водещия национален ежедневник „Ди Велт“ Дениз Юджел, който е в затвора докато стартира делото срещу него по обвинения в „терористична пропаганда" и „подбуждане към насилие". 

По-рано днес германското Министерство на външните работи съобщи, че вчера на летището в турския град Анталия са били задържани двама германски граждани. Информацията за арестите е дошла не от турското правителство, а от неправителствени организации. Берлин се опасяват, че арестите може да са политически. По данни на министерството Турция държи 55 германски граждани в своите арести, като в 12 от случаите става дума за политически арести.