Борисов е в тежък властови капан, прави неистови опити да печели политическо време

03 Октомври 2020 | 07:59
0 коментара
Общество

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец септември 2020 година под заглавие:

България бавно се разделя с ерата „Борисов“

- ХЛАД В ОТНОШЕНИЕТО НА БРЮКСЕЛ КЪМ СОФИЯ. МОНИТОРИНГЪТ ОСТАВА
- ГЕРБ ГУБИ ПЪРВОТО СИ МЯСТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА
- ДВОЙНА ПОБЕДА ЗА НИНОВА И СЛЕДИЗБОРЕН ТРУС В БСП
- ДПС ЗАЧЕРКНА ВТОРИЯ МАНДАТ НА РУМЕН РАДЕВ
- КОНФЛИКТЪТ В КАВКАЗ ВЪРВИ КЪМ МАЩАБНА ВОЙНА

Предлагаме ви резюме на
ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГОНОЗИ

Сблъсъкът между статуквото и недоволното мнозинство се превърна в изтощителен маратон. Който издържи, той ще бъде победител.

Българският политически елит е загубил ориентири за допустимо и недопустимо, за добро и зло, за етично и неетично. Границата на приличието е премината.

Масата на отвратените от морала на българските политици граждани расте.

 

България бавно се разделя с ерата „Борисов“ 
Премиерът прави неистови опити да печели политическо време, макар и по оспорван начин (нова Конституция, комуникация през джипката, социални жестове).

Правителството не отстъпва и крачка назад, въпреки разрастващия се фронт срещу него – европейски институции, западни медии, част от елита в бизнеса и в правото.

Управлението се държи на стабилно, макар и ситуационно мнозинство в парламента, на кризисен пиар и на консолидация на базата на страха. Посланията на Борисов стигат до стесняваща се публика.

Социолозите отчитат, че колкото повече ГЕРБ стои на власт, толкова повече губи. Срещу всеки спечелен ден властта калкулира загуба на доверие, което ще се материализира на избори.

 

Приятелите на Борисов му дават отчетливи знаци.

Вашингтон заговори за "ендемична корупция". 
Брюксел изпрати тежък доклад.

Председателят на ЕНП Доналд Туск предупреди ясно българския министър-председател, че са "необходими допълнителни реформи по отношение на върховенството на закона, независимата съдебна система и борбата с корупцията - основните ценности на ЕНП".

Борисов е на крачка да бъде изолиран.

Европа си отвори очите и ушите за случващото се у нас. Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента прие резолюция за България, която е най-тежката негативна оценка за страната от приемането ни в Европейския съюз през 2007 година досега. Към документа се е присъединила и европейската група на ДПС "Обнови Европа".

Публикациите във водещи западни медии за България са безпощадни (Euronews, ARD, ZDF, Politico, Spiegel, Financial Times): корупция, „бате Бойко“, мафиотска държава. Тишината около начина на управление у нас рязко свърши. Аналитичното издание Polritiko определя страната ни като "мафиотската държава на Европейския съюз".

Борисов е в тежък международен капан. Мониторингът на Брюксел остава. САЩ ни притискат за нова сделка – закупуване на още 8 изтребителя Ф-16 и заплашват със санкции "Балкански поток", а Русия чака довършването на българската част газопровода "Турски поток".

Премиерът залага на изхабяване на уличното недоволство. От друга страна обаче, липсата на оставка мотивира и сплотява недоволните.

Имиджът на председателя на парламента Цвета Караянчева е тотално сринат и не може да бъде спасен. Публичната среда е опростачена до неподозирани нива.

Мнозинството в Народното събрание е в тежка конфронтация дори и с научния елит на нацията. Взимат се решения на инат, напук на юридическата експертиза и против волята на обществото.

Управляващите не признават нито една своя грешка. Те сякаш не разбират какво означава "институционална разруха".

Войната между президентската институция и изпълнителната власт няма аналог от последните 30 години и пише своя история, независимо как тя ще приключи.

Протестът като улична форма се разпадна по различни критерии – идейно, организационно. Но продължава неговата интензивност.

Към днешна дата изглежда, че страната върви към редовни избори. Предстои обаче да се развие динамиката на есенно-зимния сезон, който е наситен с повече икономическа и социална протестност.

Президентът Радев изигра почти всички си ходове, без да постигне голямата цел – оставка на Борисов и служебен кабинет.
Без подкрепата на ДПС и на БСП втори мандат на Радев изглежда невъзможен. За първи път е разклатена връзката Радев-Нинова.

Политически Радев се "храни" от присъствието на ГЕРБ и Борисов във власта. При оставка или пълен крах на управлението, политическата реторика и агресивност до голяма степен се обезсмислят, въпреки потенциала на президентския рейтинг.

Управляващата партия навлиза в разломно време. Напускат членове и цели структури. ГЕРБ се цепи по места. Непрекъснато излизат факти за мафиотизирането на местната власт. Регистрираме не просто отлив от симпатии към ГЕРБ, но направо срам от неадекватното политическо поведение на водещите й фигури
Разводът с Цветанов се оказа шумен.

БСП подкрепи Корнелия Нинова по всички точки – идейни и организационни, както и нейната линия на безкомпромисна опозиционност. С вот на Конгреса си отиде цяло поколение в БСП. Несъгласни с линията "Нинова", шестима депутати напуснаха ПГ на БСП, петима от тях - и партията, но това няма за предизвика разцепление. БСП е консолидирана зад Нинова.

ДПС не отстъпва от втвърдения тон към президента.
Знаково е изявлението на председателя на Движението Мустафа Карадайъ от 29 септември: "С анти-ДПС постановки идват на власт, с анти-ДПС кампанията ще си отидат от властта!", което прави препратка към 2009, когато ГЕРБ построиха цялата си кампания върху анти-ДПС говоренето. ДПС вдигнаха жълт картон и на Борисов. Обвинението е тежко - "хората на ДПС са пометени от тази власт".

Позицията на Движението срещу опитите на ГЕРБ да прокара нова конституция е решаваща.

Наблюдава се припокриване на президентското искане за незабавна оставка и служебен кабинет и натиска срещу ГЕРБ, който упражнява и доскорошният му върл противник Цветан Цветанов.

Патриотите се лутат в търсене на конфигурации, които да им позволят присъствие в следващ парламент. Политиката им на подкрепа на правителството срина общественото доверие към тях. Социологическите изследвания ги "изхвърлят" от следващия парламент.

Градската десница, политически представена от „Демократична България“, сякаш стигна предела на възможността да нараства електорално.

„Има такъв народ“ е партия на парадоксите - не е на протестите, няма я на терен, но печели вот.

Най-важната част от дебата в ЕП е обвързването на получаването на средства със законността. Разработването на такъв механизъм се оказва най-трудната част от реализацията на финансовия план. Забавянето на одобрението на финансовия пакет ще забави възстановяването на европейската икономика.

Развитието на българската икономика през септември е под влияние на неблагоприятната външна среда, развитието на пандемията и хаотичните мерки за справяне с първоначалните ефекти на кризата.

Икономиката навлиза в рецесия с липсата на достатъчно силни фактори за трайно възстановяване и растеж.
Обявената в средата на септември „добра новина“, че сме пласирали две емисии на обща стойност от 2,5 млрд.евро на международните пазари при голям инвеститорски интерес и ниски цени, би била добра, ако беше аргументирана с ясни причини за тегленето на такъв голям дълг.

Състоянието на публичните финанси е благоприятно. За първите осем месеца на годината данъчните и неданъчните приходи в бюджета са около 29 млрд.лв, а разходите 27,3 млрд.лв, тоест налице е излишък от около 1,533 млрд.лв или 1,3% от прогнозния БВП. Фискалният резерв е около 10 млрд.лв, който ще нарасне с емисията до безмислено високи равнища.
Липсата на капицитет, на ясна програма за възстановяване на българската икономика прави допълнителното заемане на дълг не само ненужно, но и скъпо.

Инициативата "Триморие", към която чрез президента Радев се присъедини и България, придобива за САЩ открит антикитайски и антируски аспект.

Анализът е изготвен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за стратегии и анализи

Валерия Велева
Директор на Институт за стратегии и анализи

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Валентин Радомирски (дипломация и геополитика)

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Косово)

Борислав Ангелов (Северна Македония)

Ето и цялото съдържание на анализа:

I. ОСНОВНИ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ИНСТИТУЦИИ И ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА
ТЕРЕНЪТ ЗА МАНЕВРИ НА БОРИСОВ СЕ СТЕСНЯВА
ПОДКРЕПАТА НА БРЮКСЕЛ ИЗТЪНЯ, ВАШИНГТОН ЗАГОВОРИ ЗА „ЕНДЕМИЧНА КОРУПЦИЯ“
ПАРЛАМЕНТЪТ – ПРЕДИЗБОРНИ СМЕТКИ И УНИЗИТЕЛНА АГОНИЯ
ТРУС В АДМИНИСТРАЦИЯТА НА ПРЕЗИДЕНТА
НАРОДНИ ВЪСТАНИЯ И ПРОТЕСТНИ ТОЧКИ

III. ПАРТИЙНА ДИНАМИКА
ГЕРБ ГУБИ ПЪРВОТО СИ МЯСТО НА ПОЛИТИЧЕСКАТА СЦЕНА
БСП – ДВОЙНА ПОБЕДА ЗА НИНОВА И СЛЕДИЗБОРЕН ТРУС
ДПС ЗАЧЕРКНА ВТОРИЯ МАНДАТ НА РАДЕВ
ПАТРИОТИЧНИЯТ СЕГМЕНТ
ИЗВЪНПАРЛАМЕНТАРНИ ПАРТИИ И НОВИ ПРОЕКТИ

IV. ПРОБЛЕМНИ КАЗУСИ
СЕВЕРЕН ПОТОК-2 Е ПОД СИЛЕН НАТИСК

V. ИКОНОМИКА
КОРОНАВИРУСЪТ СРЕЩУ ИКОНОМИКАТА – САЩ, КИТАЙ, ЕВРОПА
„ЧИСТИ МРЕЖИ“ И НЕЧИСТИ ГЕОПОЛИТИЧЕСКИ ВОЙНИ
БЪЛГАРИЯ – РЕКОРДЕН СПАД НА БВП, РЕКОРДЕН ДЪЛГ, РЕКОРДНО НИСКИ ОБОРОТИ В ТЪРГОВИЯТА

VI. ГЕОПОЛИТИКА
БЪДЕЩЕТО НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ПРЕЗ СЛЕДВАЩИТЕ 15 ГОДИНИ
НАКЪДЕ СА СЕ ЗАПЪТИЛИ В БЕЛАРУС?
СИТУАЦИЯТА В КАВКАЗ ВЕЩАЕ НАЧАЛО НА МАЩАБНА ВОЙНА

VII. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ
СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ – ПРОТЕСТИ СРЕЩУ ЗАЕВ И КАМПАНИЯ СРЕЩУ СОФИЯ
ГЪРЦИЯ – НАЧАЛО НА ТРУДЕН ПОЛИТИЧЕСКИ СЕЗОН
КОСОВО – НАПРЕДЪК В ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ВРЪЗКИ СЪС СЪРБИЯ

Пълният 68-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати.
За контакти и абонамент - 0878 852 713

Анализът на ИСА/Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP