Борисов: България започва строежа на газовата връзка с Гърция до три седмици (ВИДЕО)

30 Април 2019 | 07:50
0 коментара
Политика

Около 20 май ще направим първа копка и ще започне строежът на интерконектора с Гърция. И в момента по 1 млн. дневно втечнен газ можем да вкарваме през стария газопровод. По тази тема сме много напред.

 

Това обяви премиерът Бойко Борисов след енергийния форум „Отключване на бизнес потенциала на източноевропейските газови пазари - конкуренция, алтернативи, пазари, проекти, сигурност чрез диверсификация. Случаят LNG”, съобщи NOVA ТВ.

 

"Приоритет за страната ни е осигуряването на енергийна диверсификация и на по-ниски цени за газа на вътрешния пазар", посочи още той в кулоарите на форума. 

 

Премиерът също поясни, че първата копка ще бъде направена около 20 май. "Енергийната сигурност е пряко свързана с националната сигурност", коментира още той.

 

"Като имаме газовите магистрали, интерконекторите, който докара по-евтин газ, да продава на борсата, това е добре за българската икономика и индустрията ни, заяви още министър-председателят и изтъкна, че истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа. 

 

„Темата е важна, защото енергийната сигурност е свързана с тази за националната сигурност. Цените на шистовия газ стават все по-ниски.

 

Газовият хъб „Балкан” и нашата мрежа, която разширяваме, и транзитът, който преминава през България, е много добре изчислен и свързан с третия енергиен пакет. Целта на днешната среща е диверсификацията вътре на производството в страната и ако има по-евтин газ, нашата икономика и потребители да получават най-евтиния газ. Истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията, от по-ниската цена на газа.

 

Изграждаме тези магистрали, за да може, който даде по-евтин газ, да вземем от него”, заяви Борисов.

 

Това е целта на нашия ангажимент. Ако доставката ни е по-скъпа, за да има конкуренция, има 1 млрд. долара в САЩ по тази тема, за които би могло да говорим с американското правителство по-нататък.

 

Така премиерът намекна за дотации от САЩ заради по-скъпия американски газ, който да се доставя в България. Идеята бе анонсирана след конференцията за алтернативните източници на природен газ в София, на която Борисов разговарял с Томас Пайл - председател на неправителствената организация Американския енергиен алианс и Института за енергийни изследвания във Вашингтон. Борисов обаче представи американеца, като съветник на президента Тръмп.

 

В края на м.г. в Гърция пристигна първия кораб с втечнен газ от САЩ.

 

От думите на Борисов се разбра, че след изграждането на газовия хъб "Балкан" и "газовите магистрали" целта на диверсификацията е българската икономика и потребители да получават най-евтин газ.

"Сиреч, истинската диверсификация ще бъде от конкуренцията от цената на газа. Ако американците дават по-добра цена, а тука говорихме как можем през вноските от НАТО, през американските бази и учения в България да мислим по тези държавни дотации, които дава Америка, но сме много в начало на разговора", каза министър-председателят.

 

„Ако разликата в цената е висока или неизгодна за нашата икономика. Представете си, вкарваме и продаваме на пазара по-скъп американски газ. Кой ще го вземе? Ще се купува по-евтиния руски газ. Те (САЩ – бел. ред.) имат програма за дотиране, за да има конкуренция. Това говорихме и второ, всички имаме амбиция за до 2% от разходите за НАТО да идат (става въпрос за процент разходи за отбрана от БВП), имаме и в Ново село база и както му казах, президентът Тръмп, като бизнесмен казва, добре ще ти дадем това, а ти какво ще ни дадеш? И ние казваме, „Окей”. Относно военната сигурност имаме бази, летища, купуваме F-16 Block 70 или какъвто и да е добър самолет нов и в същото време казваме, добре, а вие нещо в замяна няма ли да направите за нас?”, каза Борисов пред репортери.

Борисов направи този коментар в отговор на въпроса, как си представя, че САЩ ще дотира доставката на техен природен газ у нас, както премиерът заяви, че може да стане. 

 

Буквално минута, след като обвърза преговорите за газ и F-16, министър-председателят се отметна от тази си позиция, след като му бе зададен директен въпрос да потвърди, че България ще иска по-евтин природен газ в замяна на покупката на изтребители от САЩ.

 

„Ние не преговаряме още. Не ми слагайте думи в устата, утре някой да каже, че с президента Тръмп лобираме за самолети и сме лобисти. Ей тука има негов съветник, може да каже. Ние не лобираме и не участваме в лобистки неща”, заяви Борисов и посочи присъстващия Томас Пайл.

 

Няколко секунди по-късно, обаче въпросът за преговорите за F-16 и газта отново излезе от устата на Борисов, когато бе запитан, кога може да се чакат резултати от искането за дотирани доставки на газ за България. „Ми като си отиде, като каже (сочейки отново присъстващия Пейл – бел.ред.)... Аз се надявам, че в преговорите с правителството на САЩ за самолетите ще се срещаме в следващите месеци. Живот и здраве!”, отговори Борисов.

 

Преди малко повече от две седмици, премиерът Борисов заяви пред журналисти, че лично ще преговаря с американския президент Доналд Тръмп за покупката на F-16, въпреки че в рамките на същото изказване бе казал, че не се бърка в процеса и дори бил забранил да му докладват какво се случва с него.

 

След това Борисов обясни, че в хранилището в Чирен ще има свободен капацитет. По думите му, "който даде по-евтин газ, ще вземем него".

 

След това обясни, че Тръмп е бизнесмен. После каза, че след като купуваме F-16, можем да поискаме нещо. Накрая допълни, че преговори със САЩ не са водени.

 

„Не зная по времето на кое правителство е било, паралелните тръби на транзитите са били изрязани и запушени. Не зная с каква цел е направено, разследващите журналисти да го проверят. Тези, които навремето са рязали тръбите, за да ни вкарат в тази зависимост, трябва да си мълчим за тях. Но ние ги възстановихме. Горе-долу сега разбрах защо са изрязани и кой им е помогнал – нашите опоненти”, заяви Борисов.

 

 

Добавете Вашия коментар

TOP