Благоевградчанка работеща в Италия сигнализира: В кардиология са използвали майка ми за „опитно зайче“ на лекарство с възможни тежки странични ефекти

09 Май 2015 | 08:16
1 коментара
Общество
Благоевградчанка работеща в Италия сигнализира: В кардиология са използвали майка ми за  опитно зайче  на лекарство с възможни тежки странични ефекти

Благоевградчанка, работеща в Италия, сигнализира, че в кардиология на МБАЛ-Благоевград използвали възрастната й майка като „опитно зайче“ за лекарство, което в момента е в процес на клинично изпитване, съобщава Struma.bg.

Соня Рангелова, бивш работник в Историческия музей в Благоевград е ангажирала благоевградски адвокат, който да проучи случая.

От името на баба си Ани Василева Трайкова, на 81 г., в предстоящата съдебна битка влиза внукът й Калин, който е един от роднините, грижещи се за възрастната жена в отсъствието на дъщеря й. Вчера той внесе жалба в деловодството на МБАЛ - Благоевград, заведена под вх. № 92-Ж-4 от 7 май 2015 г.

Въпросното лекарство, което е дадено на неграмотната баба Ани, е RIVAROXHA30001. Баба Ани го получава от д-р Стоянова, когато я приемат на 20 април  в МБАЛ - Благоевград с остра левостранна недостатъчност - кардиална астма, исхемична болест на сърцето, артериална хипертония и т.н. Като придружаващо заболяване в епикризата й е посочен захарен диабет, тип 2. Бабата остава в кардиологично отделение 3 дни под наблюдението на завеждащия лекар д-р Катя Илиева. В един от дните обаче я посещава и д-р Стоянова.

„Много младо и хубаво момиче, и много добре се държа с мен”, разказа пред „Струма“ баба Ани. „Даде ми 3 кутийки с лекарства и ми каза, че с тях ще оздравея. Да ги пия по 1 сутрин и 1 вечер. Друго не ми е казвала. После от внука разбрах, че ги пробвали тия лекарства на мен, ама от тях хич не ми беше добре и таман ме изписаха, пак се наложи да вляза в болницата, защото много ми прилоша. После внукът ми ги прибра лекарствата и сега съм много по-добре”.

Калин, който се грижи за баба си, случайно вижда новите опаковки сред лекарствата й при изписването на Ани Трайкова от болницата и след като не открива упътване към лекарството, проверява в интернет какво са й предписали. Там установява, че RIVAROXHA30001 отскоро е пуснато за клинични експерименти, но Германия, Франция, Китай, Австралия, Канада и българска столична болница отказват да го тестват на свои пациенти заради проявени странични ефекти и вече няколко смъртни случая.

„Прочетох още, че рязкото спиране на това лекарство води до тромбоза, затова веднага отидох в болницата да търся д-р Стоянова”, разказа Калин. „Стоях от 11.00 до 17.00 часа пред отделението, но беше събота и една сестра ми обясни, че това е почивен ден на докторката и не може да я извика. Оттам отидох в полицията, но ме пратиха в Здравната каса. В този момент ми звънна мъж, който се представи за адвокат и съпруг на д-р Стоянова, и започна от нейно име да обяснява, че баба ми е била напълно запозната, че лекарството е експериментално.

Дори се подписала на протокола. Попитах го как го е направила, защото единствената дума, която тя може да пише, е „Ани“ с печатни букви - така се подписва за пенсията. Адвокатът предложи да се срещнем. Видяхме се пред болницата и заедно с докторката ми дадоха протокола, на който баба е написала името си. Липсва обаче задължителният подпис на трето лице, което е трябвало да присъства в стаята, докато докторката би трябвало да изчете на баба ми целия протокол от 21 страници. Абсолютно вярвам на баба, че никой нищо не й е казал, не й е разяснил рисковете при приемане на лекарството. Ако ме бяха питали мен, защото е редно при един напълно неграмотен човек като баба да се обърнат към роднините й, аз категорично щях да откажа да става опитно зайче на лекарите”, заяви внукът.

В протокола, който се дава на всеки пациент, съгласил се да пие въпросното лекарство в полза на науката, е обяснено обстойно, че известна фармацевтична компания го пуска за проучване през месец май 2014 г. и един от лекарите, който се наема да го тества сред пациенти, е д-р Кичуков, посочен като „лекар по проучването, отделение по кардиология, МБАЛ - Благоевград“. Лекарството, което трябва да бъде изпитано сред 5000 пациенти в целия свят, е предназначено да намали риска от сърдечен пристъп, инсулт или смърт при пациенти с хронична сърдечна недостатъчност и исхемична болест на сърцето.

Според указанията на фирмата, която прави проучването, всеки от 5000-те пациенти, които доброволно биха се съгласили да изпитат илача, първо трябва да прочете подробно указанията в обем от 21 машинописни страници, озаглавении „Информация за пациента и формуляр за информирано съгласие“. В документа изрично е указано, че освен пациента и лекаря, който му предлага да се подложи на лечение с лекарството с научна цел, ако пациентът не може да чете, трябва да има и трето лице, което като независим наблюдател да удостовери с подписа си, че болният е запознат с всички рискове от приема на неизследвания все още илач.

В протокола на баба Ани, с копие от който разполагаме, мястото за третия подпис е останало празно. Баба Ани е трябвало да бъде подложена на скрининг от личната й лекарка 35 дни преди да й дадат лекарството, което също не е станало. Трябвало е да бъде предупредена, че докато пие лекарството, няма право да взема дори билки, без личният й лекар да й позволи. И, естествено, някой е трябвало да й изчете за рисковете от приема на лекарството, които са „засилено кървене, кръвонасядане, болки в крайниците, мускулни спазми, припадъци, сърбеж, обриви, световъртеж, главоболие, необясними отоци, кървене в надбъбречните жлези и очите, вътречерепно кървене, което в някои от случаите на приемали това лекарство е завършило със смърт“ и др.

На 5 май, денят, в който се срещнахме с Ани Трайкова, един от тях биеше видимо на очи - ръката й продължаваше да кърви след махането на абоката предишния ден, а между китката и рамото имаше огромни кръвонасядания.

„Програмата за изпитване на това лекарство е напълно редовна, тя е одобрена от Министерството на здравеопазването и в случая няма нищо тревожно”, коментира главният лекар на МБАЛ - Благоевград д-р Огнян Митев след половинчасова проверка на сигнала. „Колегите ми казаха, че е подписан протоколът за информирано съгласие на пациентката и всичко й е обяснено. Не мога да кажа колко души в МБАЛ са се съгласили да участват в тестването на това лекарство, защото не съм се интересувал, а и вероятно това е фирмена тайна. За тези изследвания лекарят получава пари от фирмата, която пуска лекарството на изпитание, на пациента обаче не се плаща. Мисля, че 10% от сумата взема и болницата, но не съм проверявал точно”, каза шефът на МБАЛ - Благоевград.

Добавени коментари

emigrant публикува:
09 Май 2015 | 12:24
tova nesa lekari a ubici

Добавете Вашия коментар

TOP