Благоевградчани с близо 20-минутна заря от домовете си заместиха традиционната празнична програма на площада

04 Януари 2021 | 18:08
0 коментара
Общество

Без традиционния концерт и хоро на площада, но за сметка на това със суперактивна частна инициатива за празнична заря благоевградчани посрещнаха Новата 2021 г. Площадите в града останаха пусти, но пък настъпването на 2021 г. бе белязано с близо 20-минутна заря , която озаряваше небосклона от всички квартали на града.

В последния работен ден на 2020 г. трите скари на коледния базар на площада пред общината съблазнително пушеха, но клиентите не бяха много, а шегите и раздумката основно се въртяха пред павилиона, нает от Иво Митев-Скиф и Николай Христов.

„На 31-ви затворихме към 18 часа, по площада нямаше хора и празнувахме у дома с близките си, но на другия ден традиционно си  отворихме“, разказа вчера Н. Христов. От 20 г. той неизменно участва в коледния базар, като започнал в годината, когато той се организираше от читалището и бе на площад „Македония“. „Първите две години бях с един приятел. Скиф беше в чужбина и като се прибра, предложи заедно да наемем една от шатрите (ние сме кум и кумашин)“, върна се назад в годините Николай Христов. „Нямаше как да отрежа съдружника си и затова Скиф с брат му наеха съседната до нас лавка. Той  има много приятели и при него непрекъснато беше пълно с хора,  колко обаче са били клиенти не знам. На следващата година беше категоричен, че иска да работим заедно, рода сме си и неизменно сме заедно на базара. Тази година е коренно различна от другите заради епидемията, но не се оплакваме. По-добре да сме тук и да работим, отколкото да се ядосваме вкъщи. И 5 лв. да изкараме е по-добре от нищо!“, откровен е Николай.

Кум и кумашин първи се престрашиха да запалят скарата на коледния базар в Благоевград тази година въпреки локдауна. Направиха го с 10 дни закъснение, след колебания дали изобщо да подписват договор с общината след проведения търг за отдаване под наем на търговските площи, на който спечелиха една от двете големи сглобяеми механи на базара, традиционно продължаващ около 40 дни. 2-3 дни по-късно ги последваха и Георги Байрактарски-Бари и Росен Десподов, които пък бяха спечелили търговете за малките павилиони. Припомняме, че двата малки павилиона бяха спечелени с оферти от 1995 лв. и 2050 лв. без ДДС, а единият от големите – за 3370 лв. Първоначално наемателите решиха да пробват дали ще върви работата им с договори до 31 декември, но впоследствие решиха да ги удължат в рамките на работата на базара.

„Годе-долу“, бе отговорът на Росен Десподов на въпроса имаше ли клиенти на 31 декември. „По-добре да не ги бяха отваряли тази година бараките на базара“, коментира той различната ситуация тази година и призна: „Може и да сме на нула, не знам, накрая ще видим“. Попитан дали съжалява, че е отворил скарата, Р. Десподов бе откровен: „Как да не съжалявам, не мога да продавам нито вино, нито ракия, нищо! Един тон вино съм взел, а  се продава само скара за вкъщи. По- добре кметът да беше затворил базара, да ни върне парите за депозита, и това е. Отворихме със закъснение да пробваме  и  защото ни подлъга наложеното от държавата ограничение за работа на заведенията до 21 декември. Мислехме, че като падне забраната, ще се компенсират горе-долу загубите ни, но те не ги отвориха изобщо! Държавата е виновна, че удължи мерките, но ние вече бяхме сключили договорите, вложили бяхме пари – скара купувахме, вътре в павилиона ел. инсталация правихме, това са разходи, които, ако не работим, няма как да покрием. Ще стоим тук може би до 8-9-и, но ако няма хора, и по-рано може да затворим. Догодина дано да е по-добре“, пожела Росен Десподов.

Съдържателите на най-оборотната скара Иво и|Николай запазиха търговската тайна на успеха си, а помощникът им Иван Ганчев-Ганята с усмивка коментира, че поръчват специално на възрастна жена да им направи домашна шарена сол и от нея слагат на всичко.

„Не знаем дали ще сме на печалба, или ще сме нула на нула. Надявам се да мога поне малко да си помогна за плащането на осигуровки и издръжка на основното ми заведение при пазара. Там работехме 6 човека, но с локдауна оставих само една готвачка, няма как“, обясни Николай и добави: „Не знаем и тук, на базара, какъв наем ще ни поискат от общината. Логично е всички еднакво да платим за една и съща площ, тъй като работим само на скарите, а павилионите стоят празни и на практика няма значение дали на търга сме спечелили малък или голям павилион, защото поради забраната не ги ползваме“. Намеренията на двамата съдружници са да останат до края на първоначалния договор, който включва първата десетдневка на януари. в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP