Бареков: Лош ден за българската демокрация. Беше подменен вотът на избирателите

29 Юли 2015 | 10:21
0 коментара
Политика
Бареков: Лош ден за българската демокрация. Беше подменен вотът на избирателите

Беше лош ден, лоша седмица за българската демокрация, защото наистина беше подменен вотът на избирателите. Това каза евродепутатът и лидер на „България без цензура“ Николай Бареков в ефира на Нова телевизия по повод решението на парламента – референдумът през есента да е само с един въпрос – за електронното гласуване, като отпадат въпросите за мажоритарния вот и за задължителното гласуване. Бареков бе гост в предаването „Часът на Милен Цветков“ заедно с отцепилия се от ПФ и сега независим депутат Велизар Енчев.

 

„Отдавна знаем, че нямаме президент, но от седмица-две, аз поне за себе си разбрах, че нямаме и Народно събрание. Няколко групи или партии в парламента гласуват по-скоро като патерици на ГЕРБ и на ДПС, отколкото като партии, които представляват своите избиратели. Това не е само Реформаторския блок. Това са и бившите колеги на г-н Енчев от Патриотичния фронт. Това са моите колеги, които ме напуснаха и отидоха при г-н Ковачки и при господата от ГЕРБ и ДПС. За мен това е недопустимо, смятам, че това е подмяна“, категоричен бе евродепутатът.

 

„Защо колегите от РБ, които участваха заедно с г-н Близнашки, с г-н Цветанов, подкрепиха подписката на народа тогава, подкрепиха Плевнелиев, а сега не го подкрепиха? Подкрепиха ДПС и Местан?“, обърна се Бареков с въпрос към водещия. „Не знам, неведоми са пътищата господни, Ники. Не знам. Неведоми са“, отговори Милен Цветков.

 

„Вместо съдебна реформа имаме имитация на съдебна реформа. И то каква имитация – за да могат от Реформаторския блок да се наместят и те във Висшия съдебен съвет – понеже преди си го избраха ГЕРБ и ДПС, и те сега да започнат да кадруват – не е за друго“, категоричен бе лидерът на ББЦ.

 

Според него, след като за референдум са събрани половин милион подписa, то хората са искали мажоритарно и задължително гласуване. „Ако хората гласуваха задължително, резултатът на нашата формация на европейските избори щеше да е много по-голям и нямаше така лесно да ни унищожат, за да могат сега ГЕРБ и ДПС да си управляват с реформаторите“, даде пример лидерът на ББЦ. Освен това по думите му при мажоритарното гласуване, в парламента биха влезли силни личности, които трудно биха могли да подменят волята на своите избиратели. „Според мен няма нищо лошо хората да гласуват за силни личности в политиката“, подчерта той.

 

Водещият Милен Цветков определи аргументите на Бареков като силни и се обърна към другия гост в студиото Велизар Енчев с въпрос защо бламира тези идеи и обръща гръб на 500 хиляди души. Велизар Енчев от своя страна призна, че е съгласен с Бареков за задължителното гласуване при три условия – да има бюлетина, на която пише: „Против всички“, да се промени Конституцията, където пише, че гласуването е право, а не задължение, както и да се намали държавната субсидия на партиите от 11 на 1 лев за глас, защото партиите биха взели 90 милиона. Бареков се съгласи с третото предложение на Енчев, но бе категоричен, че задължителното гласуване е важно.

 

„Две партии ще загубят от задължителното гласуване – ДПС и ГЕРБ. Те разчитат най-вече на това, че хората са омерзени от политиката, а ГЕРБ и ДПС имат ресурс, пари и мощни мастодонти зад тях, имат корпоративен вот – хора назначени в общини, министерства. От мажоритарните избори те ще спечелят, затова има предложение да се въведе немската система, която е смесена и дава възможност и малките партии да влязат в парламента, но с мажоритарен вот“, обясни лидерът на ББЦ.

 

„Аз съм за електронното гласуване в чужбина, но ако се въведе такова в България, изведнъж във всички цигански гета и махали ще се появят интернет клубове, специални застъпници и освен парите на ръка, ще има и безплатен интернет“, прогнозира Бареков. Велизар Енчев също изрази опасения за злоупотреби и предрече, че при електронно гласуване без никакви усилия за часове ще се купуват гласовете на цели корпорации, цели предприятия и цигански гета.

 

„Миналата година, когато подкрепихме референдума на Плевнелиев, ние предложихме образователен ценз“, припомни Бареков една от идеите в програмата на партията. „Като нямаш осми клас и не знаеш български език, как ще участваш в предизборната кампания?“, попита той и допълни: „Има цели гета, които като гледат вашето предаване, не могат да разберат какво си говорим, камо ли да си купуват вестници. Така че - нека да има образователен ценз.

 

„Защо отпаднаха текстовете, които предложихме на г-н Плевнелиев, да има пряк избор на градски и районни съдии и прокурори?“, попита още лидерът на ББЦ. „Нека да отиде народът и да ги избира. Защо сега пак ще трябва да ги избира Висшият съдебен съвет? Това отпадна, никой не дискутираше тези тестове“, посочи той.

 

Велизар Енчев определи решението на парламента за референдума като тежко политическо поражение за президента Плевнелиев и коментира, че може би той трябва да си посипе главата с пепел.

 

„Най-лесно е да се хвърли вината върху един човек. В това Народно събрание се извърши една сериозна подмяна и няма един единствен виновник за това“, категоричен бе Бареков. 

Добавете Вашия коментар

TOP