Банско разчита на българските туристи

31 Декември 2020 | 09:57
2 коментара
Общество

Цените са без промяна, а някои хотели предлагат до 30% намаление

Г-н Бистрин, как възприемате предложението на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова в новогодишната нощ ресторантите към хотелите да работят до 00,30 часа?
Свикахме онлайн събрание с колегите и те са много удовлетворени от действията на г-жа Николова, нашия ресорен министър и вицепремиер, с решението тя да подкрепи бранша поне до 00,30 часа да бъдат отворени ресторантите към хотелите. Така ще може в рамките на възможното да имаме един нормален празник и нормално посрещане на новата година. Така че с двете ръце – браво, г-жо министър!
Кога се очаква да се вземе окончателното решение за това?
Внимателно слушах интервюто на г-жа Николова днес и тя каза, че ще предложи това на премиера и на другите вицепремиери, на цялото правителство и на щаба. Надяваме се до утре (днес – бел. ред.) да стане факт. Но каквото и да стане, браншът ще бъде удовлетворен, че гласът му е чут и има разбиране в насока разрешаване на нашите проблеми. Затова – благодарим, г-жо министър, още веднъж!
В същото време от Сдружение на заведенията обявиха, че не подкрепят тази мярка, защото била дискриминационна спрямо заведенията, които не са към хотелите. Има ли разцепление в бранша?
Колегите, които не работят, са прави, защото са ограничени. Тук е мястото според мен правителството да компенсира неработещите заведения, защото е редно те да бъдат подкрепени. Като ни се даде възможност ние да работим, ще платим данъци, пък нека те бъдат прелети към неработещите колеги. Така смятам, че ще бъде справедливо и те ще бъдат подкрепени.
Нека да уточним – ако се приеме предложението, мярката ще важи само за новогодишната нощ, нали?
Да, решението е правилно и добро. Идеята е да важи само за новата година, за да се избегнат много неудобства и евентуално опити да се заобиколят рестрикциите.
Как ще посрещат гостите в хотелите Нова година в условията на пандемия и мерките срещу разпространение на коронавируса?
През предстоящите празнични дни ще бъде трудно посрещането на Нова година, защото изискванията са много големи. Желанието на човечеството да продължава напред е също голямо. Но ние ще трябва изцяло да се съобразяваме с изискванията, които са спуснати със заповед от щаба. По-специално ще увеличим разстоянието между масите, а ако остане ограничението - ще прекратим празнуването в ресторантите до 22 часа, което ще доведе до дискомфорт, но ние нямаме друга алтернатива. Още при приемането на резервациите нашите гости са се съгласили с тези условия. Наистина ще бъде трудно, но надявам се да имаме и позитивен поглед, че Нова година ще бъде интересна и нестандартна и с усмивка да преодолеем създадената трудна ситуация.
Къде се очаква гостите да посрещнат Нова година, ако няма възможност да бъдат в ресторанта?
Те ще бъдат в ресторантите, но с отстояние между масите и при до 50% запълване на капацитета. А иначе след 22 часа – в стаите. Никой не пречи в стаите с бутилка шампанско да се празнува.
А има ли опасения от страна на хотелиерите, че това може да увреди инвентара в стаите?
Със сигурност, защото колкото и да сме се постарали, стаите не са пригодени. Но все пак още при приемането на резервациите ние сме запознали гостите с неудобствата и те са го приели само и само да подпомогнат родния туризъм, да отдъхнат малко, да дойдат в Банско да усетят енергията на планината и да спортуват любимите си спортове.
Ще има ли кетъринг по стаите, ако остане ограничението за 22 часа?
Да, след 22 часа са предвидени да се разнасят шампанско, ястия, ядки, плодове, кой каквото желае. Ще положим максимални усилия да покрием изискванията и желанията на нашите гости.
Попаднахме на случаи с хотели от други курорти, откъдето директно заявиха, че ще има възможност да се празнува и след 22 часа в ресторанта, още преди да се заговори за отпадане на това ограничение. Някои може би се готвят да заобиколят правилата. Вие имате ли такива индикации в Банско?
В Банско ние спазваме разпоредбите и изискванията. Нашият бранш като цяло осъзна, че трябва да спазва всички норми. Няма смисъл от обратното – за една Нова година. След това има 364 дни, през които, дай Боже, да можем по-спокойно да работим, ако ни се даде възможност. Така че в Банско съм почти сигурен, че няма никой, който да иска да заобикаля правилата. Нашата организация стриктно ги спазва. Вътрешно сме убедени, че от обратното няма нужда. По-скоро нека празнуващите да започнат по-отрано, за да имат възможност да се насладят на празника.
Рестрикциите отразиха ли се на резервациите за Нова година? Има ли спад?
Има, да. Голяма част от хората не са съгласни да празнуват по този начин и искат в 12 часа да си кажат „Наздраве!“ с любимите хора и близките си. Като цяло имаме забележки за часа на работа. Получава се така, че през деня цял ден може да си се редил в магазина в блъсканица, а в ресторанта, когато го няма това движение и тази динамика, да не можеш да празнуваш. Имаме забележки към решенията, но това са вече изговорени теми и смятам, че след като са спуснати, ние трябва да ги спазваме.
Рестрикциите повлияха ли на цените на настаняването и кувертите за празнуване на Нова година?
Не, на същите нива са спрямо миналата година. Но пък разходите ни са повече.
А има ли спад в офертите на хотелите за настаняване като цяло за зимния сезон?
В някои от офертите на хотелите има спад с 10, 20, до 30 процента. Защото големите хотели са най-потърпевши. Но като цяло е нормално да бъдат запазени цените, защото разходите са повече, а и продуктите са с по-високи цени. Нашият марж и печалбите са изключително намалени. Има и гъвкави хотели, които правят промоция три нощувки на цената на четири. Така четвъртата е бонус, което прави 25% отстъпка. Това е мярка към крайния потребител, негово величество клиента, и тя работи.
Ваши колеги във Велинград започнаха да правят антигенни тестове на своите гости, преди да ги настанят по стаите. В Банско дали ще последвате този пример?
Засега нямаме такава практика в Банско. След като колегите във Велинград са го одобрили, уважавам изцяло техните решения. Но тук, в Банско, сред бранша това не се обсъжда. Наистина интересна е мярката, която колегите от Велинград предприемат. Предполагам, че са я обмислили внимателно и са подсигурили всичко. Но в Банско няма да има такива такива тестове. Да не бъркаме медицината с туризма.
- Казахте, че има спад на резервациите спрямо предишните години. Можете ли да дадете някакви по-конкретни данни? Каква е заетостта към момента в Банско за Нова година?

- Поздравявам министър Марияна Николова за енергията, която демонстрира, наистина трябва да поднесем адмирации към нея и оглавяваното от нея министерство. Виждаме как те мъжки се борят с проблемите, министърът обикаля от курорт на курорт. Към 30 процента към момента е като цяло заетостта в курортите ни. Голяма част от хотелите не са отворили. Трудно е за колегите да разчитат на една Нова година. Част от тях са ориентирани към външния туризъм – било от Англия, Израел, от Турция. Когато нямат възможност да оперират на тези пазари, естествено, че предпочитат да останат затворени.

- Какви са вашите прогнози за този зимен сезон като цяло?

- Прогнози няма кой да даде. По-скоро нека да говорим за надеждите. Аз искрено се надявам българинът да разбере, че туризмът е част от икономиката на България. Ние сме всеобхватен бранш и сме на върха на една икономическа пирамида. Нашият туризъм подпомага българската икономика. Туризмът има нужда от помощ и това е моментът, в който да бъде подкрепен от самите българи, да покажем силата на българския дух.

Може ли да се каже, че туристическият бранш този сезон не може да разчита на чуждите туристи?
На този етап смятам, че няма да бъде грешка, ако кажем - да. Преди ден излезе новината, че Израел е в трети локдаун. До момента виждаме чужденци само от балканските страни около нас – от Турция, Македония, Сърбия. Затова апелирам към българите – нека подкрепим българския туризъм.
Вече е факт българското меню, което може да се предлага в туристическите обекти. В Банско има ли интерес към него?
Да, смея да се похваля, че преди 4-5 години част от нашия съюз създадохме обединение, наречен „Уникално Банско“. Обединени сме 14 механи, в които предлагаме националните и регионални ястия с продукти на местни производители. Така че Банско това нещо вече го направи и мисля, че призивът ни бе чут от министър Николова и приет от другите колеги в бранша. Банско е първенец в това нещо, защото го направихме четири-пет години назад.

ТОВА Е ТОЙ:

Малин Бистрин е роден през 1972 г.
Учил и завършил средното си образование в Банско
Завършил е Икономика на туризма с отличие
Няколко години е бил съветник на бившия министър на туризма Николина Ангелкова
Председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско, включващ над 120 хотела и ресторанти
Заместник-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация

Добавени коментари

Иван публикува:
31 Декември 2020 | 13:45
"предлагаме националните и регионални ястия с продукти на местни производители" - хаха, абе тулуп, от Метро и Лидъл са ви мезетата бе, я не лажи хората, йопе таквоз.
Иван публикува:
31 Декември 2020 | 13:42
Абе тъпаци, а миналия сезон разправяхте как не искате български туристи, само чуждестранни че били по платежоспособни. Сега ни искате. Да ама не. Пампорово, Боровец - класи над вас и вашия селски манталитет. По мръсни и жалки механи от вашите няма, по жалки глупаци от вас - също.

Добавете Вашия коментар

TOP