Банско посрещна новата 2016 година

01 Януари 2016 | 22:21
0 коментара
Общество
Банско посрещна новата 2016 година

Хиляди празнуващи се стекоха на централния площад в града под Тодорка, за да посрещнат новата 2016 година. До късно през новогодишната нощ, се виха празнични хора и весели наздравици.  За доброто настроение на присъстващите се погрижиха група „Вакали” и изпълнителката  Евелина Христова, част от "Ева квартет", създаден от четири дами от световно известната формация "Мистерията на българските гласове".

На връх 1 януари, кметът на Община Банско Георги Икономов, честити настъпилата нова година, като пожела здраве и благоденствие във всеки дом. Той бе сурвакан за здраве от малки сурвакари, а веселието продължи с песните на младите таланливи певици от Банско - Магдалена Балабанова, Нели Александрова и Гергана Калайджиева.

В първия ден от новата година, кукерски състави от кварталите „ВИОНОВО БЛАТО”, "УЛЕВИНИЦА" и „КОСТЕЙ И БЛАТА” демонстрираха една от най-българските традиции - обличането в кожи и маски за прогонване на злото и привличане на сполуката. Атрактивните участници бяха аплодирани от препълнения със зрители площад, като кукерските демонстрации бяха оценени от жури с председател заместник-кметът  на община Банско Александър Мацурев. Той връчи парични награди за:

- най-хубави костюми – махала „Улевиница“

- за запазване на традицията и активно включване на най-малките в нея – махала „Вионово блато“

- за масовост и особена атрактивност на маскарадните игри – махала „Костей блата“

За поощряване на най-малките участници, клуб в Банско предостави парични премии на  Димитър Никулчин от „Вионово блато“ и Ивайло Пицин от „Костей и блате“. В заключение заместник-кметът Мацурев пожела на участниците много здраве, щастие и късмет, както и все така продължаваща дръзновеност в устояването на традициите.

Банско посрещна новата 2016 година
Банско посрещна новата 2016 година
Банско посрещна новата 2016 година
Банско посрещна новата 2016 година

Добавете Вашия коментар

TOP