Ансамбъл "СЕНЬО АРТИСТ" гр. Благоевград бе гост изпълнител на българската общност в Унгария, отбелязваща Деня на славянската писменост и българската просвета и култура( Снимки)

28 Май 2019 | 10:06
0 коментара
Общество

Певческо-инструментално перкусионен ансамбъл "СЕНЬО АРТИСТ" гр. Благоевград с ръководители Стойка Германова -солист, артист и хорист на Фолклрен ансамбъл "Пирин" и Иван Цонков- солист-оркестрант в Оркестър за народна музика на БНР, преподавател в ЮЗУ "Неофит Рилски" и щатен солист на Музикалните състави от EBU-Brussels, изнесе концерт в град Будапеща по покана на Българското републиканско самоуправление, с подкрепата на Министерството на културата на Унгария и Дружеството на българите в Унгария и Община Будапеща.

Традиционният концерт-събор е част от поредица културни събития по повод 100 години Българско републиканско самоуправление от октомври 2018 год., чието откриването бе в МУПА Будапеща от Оркестър за народна музика на БНР, след това през месец март последва концерт на Теодосий Спасов, и продължи с 26 май тържественото събитие свързано с отбелязването на славянската писменост и култура, на което бяха гости талантливите деца от Благоевград.

Събитието се състоя в двора на българската църква в Будапеща, носеща името на Светите братя Кирил и Методий .

По традиция българите в Унгария избират да отбележат 24 май, в неделния ден след празника, защото там този ден не е почивен и за да бъде удобно на всички българи от общината, да могат да се съберат и да го отбележат заедно .

В празничната програма взеха участие деца от Българско училище за роден език в Унгария. В началото на учебната 2004-2005 г. Българското републиканско самоуправление в Унгария официално регистрира Българско училище за роден език. Разрешението за функционирането на училището бе получено на 31 август т. г. от министъра на образованието на Република Унгария д-р Балинт Мадяр. В него се изучава български език и народознание в групи според възрастта и нивото на владеене на български език. Занятията се провеждат в сградата на Българското републиканско самоуправление, в специално уредена за целта класна стая. B обучението вземат участие деца в училищна възраст, които учат в унгарски училища. По специална програма, изработена по желание на местната българска общност със съдействието на специалисти от Националния институт по образование и включена в системата от стандарти за обучение на малцинствата в Унгария, обучението се извършва на четири нива, с които се покриват изискванията за владеене на български език и култура за четвърти, шести, осми и дванайсти клас. Обучението се признава официално в рамките на унгарската образователна система и може да бъде вписано в свидетелството за завършен клас, издавано от унгарското училище по желание на ученика. Въпреки ограничения брой часове децата от Българското училище за роден език усвояват добре майчиния език. Българската общност се старае да създава и съответната за езика среда, в която те да могат да използват знанията си.

Мнозина от възпитаниците на училището посещават и занятията на танцовите състави, вземат уроци по българска музика и фолклорно пеене. А това показаха, че наистина е така на 26 май. Децата рецитираха, пяха,танцуваха на прекрасен български език, а гостите пък от България им донесоха полъха от родината с китка македонски песни и музикално оформление.

Събитието започна със светата литургия в чест на Светите братя Кирил и Методи в храма, носещ името на двамата светци, а след това на изнесената сцена в двора с благословията на местните български духовници в Будапеща, служещи в църковната обител. То бе отразено и от унгарските телевизии.

Гост на събитието бе Уляна Богданска Посланик на Република България в Унгария.

Тя поздрави всички с думите : "24 май започва да се чества спонтанно, като празник на българската просвета и култура преди повече от 200г. 24 май е в основата на духовното обединение на българите около ценностите на просветата и културата, но тези ценности не са само български. Те са общоевропейски. Не случайно Светите братя са обявени за съпокровители на Европа, не случайно тяхното дело и делото на техните ученици-Кирислката азбука е обявена за официална азбука в европейския съюз и в по-практичен план, че на банкнотите от еврото, думата Евро е написана на кирилица", завърши гордо Посланикът на Република България в Унгария, Уляна Богданска.Тя поздрави и благодари на българските учители там, които неуморно преподават български език и занимания за съхраняване на българщината. 

На 26 май, в деня на Европейските избори, на унгарска земя, някъде далеч от България, български деца с унгарско жителство, не забравили за корените си, пазейки любов към родината в душите си и подкрепяни от родителите, по повод деня на славянската писменост и култура, изпълниха едни от любимите български песни, стихове, рецитали на майчин език: Една българска роза, Азбуката вече знаем, Хей, ръчички хей ги две, Добри съвети от Рибния буквар на д-р Петър Берон, Истрии от житията на светите братя Кирил и Методи и др.

Тържеството продължи няколко часа, с българска музика и танци, за всички имаше вкусна скара, сладолед, захарен памук и забавления за най-малките. Освен, че бяха гости на културното събитие децата от певческо-инструментално перкусионен ансамбъл "СЕНЬО АРТИСТ" гр. Благоевград, заедно с преподавателите си, с родители, баби и гости, дошли с групата, успяха да разгледат и да се насладят на една от най-красивите европейски столици -Будапеща.

Добавете Вашия коментар

TOP