Акцизът върху някои от горивата пада, вдига се върху цигарите

15 май 2022 | 13:10
0 коментара
Акцизът върху някои от горивата пада, вдига се върху цигарите

“Предстои да бъде прието вдигане на прага за регистрация по ДДС, но от 1 януари 2023 година.

Акцизът върху някои от горивата ще се премахне – за пропан-бутана, метана за колите. Ще се намали ДДС от 20% на 9% на някои от горивата.

На коалиционен съвет ще се разгледа идеята за пенсиите – от 1 юли да се продължи изплащането на 60-те лева към пенсиите или да се повишат с 10% от 1 юли. Разработва се обаче и по-оптимален вариант – от 1 юли да се вдигнат всички пенсии с 20%. Акцизът върху цигарите ще се вдигне”.

Това съобщи Петър Кънев, депутат от “БСП за България”. И уточни, че в коалицията не се е възприело предложението за въвеждане на необлагаем минимум и за намаляване на ДДС върху храни от “голямата кошница”.

“Коалицията е сложна, трудна, търси се вариант от допълнителните приходи, които идват от горивата, инфлацията също води до сериозни приходи.

 Събират се пари във фиска и се търси балансирано решение, за да издържим”, коментира още той пред БНР.

Кънев изрази мнение, че дългосрочно решение на проблема с природния газ в близките година-две няма да има: “Трябва да продължат преговорите с “Газпром”. Трябва обаче да изчакаме.

Войната ще свърши в един момент, а “Газпром” ще остане най-големият производител на газ за Европа. 

С природния газ някак си ще се оправим. По-големият проблем за държавата ни е петролът. Трябва да поискаме и дерогация”.


Добавете Вашия коментар!

АНКЕТА

Одобрявате ли връщането на маските заради Ковид вълната?