Административен съд-Благоевград отложи делото за оспорения избор на общински съветници в община Петрич

22 Декември 2023 | 09:12
0 коментара
Общество
Благоевград
Административен съд-Благоевград отложи делото за оспорения избор на общински съветници в община Петрич
Административен съд – Благоевград отложи делото за оспорения избор на общински съветници в община Петрич

Административен съд – Благоевград насрочи за 17.01.2024г. от 14:00 часа заседание по образуваното адм. дело №1068/2023г. против Решение № 300-МИ/31.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Петрич за определяне на изборните резултати за общински съветници на община Петрич. Делото бе отложено по молба на вещите лица, ангажирани да дадат становище по назначената комплексна съдебно-статистическа и математическа експертиза. За следващото заседание съдът изиска от ГД ГРАО справка дали проверката на избирателните списъци е приключила и открити ли са нарушения на Изборния кодекс, ведно със списък на лицата, гласували в нарушение на ИК, ако са установени такива.

Напомняме, комплексната експертиза следва да установи броят на действителните бюлетини, с отбелязана преференция за всеки от кандидатите за общински съветници, броят на недействителните бюлетини и съответстват ли данните от проверката с данните, отразени в протоколите на секционните комисии. При наличие на несъответствие, вещите лица да дадат становище би ли се променило разпределението на мандатите за общински съветници между партиите и коалициите. Експертизата има за задача и проверка относно коректността в преценката за действителност и недействителност на бюлетините.

Адм. дело №1068/2023г. е образувано по жалба на Марио Минев, кандидат за общински съветник от листата на ПП ДПС в община Петрич против Решение № 300-МИ/31.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Петрич. Към делото присъединени още пет дела по описа на Административен съд – Благоевград, всички образувани по жалби срещу № 300-МИ/31.10.2023 г. на ОИК – Петрич. Двама от жалбоподателите оттеглиха  жалбите си преди насрочване на първото заседание.
 

Добавете Вашия коментар

TOP