7096 ученици в начален етап в Благоевградска област се върнаха по класните стаи

17 Ноември 2021 | 14:00
0 коментара
Общество
7096 ученици в начален етап в Благоевградска област се върнаха по класните стаи

7096 ученици от 484 паралелки в Благоевградска област се върнаха вчера по класните стаи. Това се случи след тестване със съгласието на родителите. Изследвани са и 558 педагогически и 282-ма непедагогически специалисти. С положителен тест е един учител от община Петрич, но това трябва да бъде потвърдено и с PCR. От тестваните деца има две положителни проби, които бяха констатирани в четвъртък /11.11./ в община Сатовча.

Както „Струма“ писа, масовото тестване на обучаващите се от 1 до 4 клас започна миналата седмица. Затова и за общо 360 паралелки с 5306 ученици това бе второ тестване. В други 23 училища, сред които и благоевградските 2-о ОУ и СУИЧЕ, процедурата започна вчера /и в понеделник за СУ – Гърмен/. Присъственото обучение е възобновено в 124 паралелки с 1790 ученици, като след направените пробовземания всички резултати са отрицателни. Една положителна проба е отчетена на фона на изследваните 163-ма учители, а от тестваните 91 непедагогически специалисти всички са отрицателни.

Впечатление прави и че в мащабната акция за осъществяването на пробовземенето на учениците вчера са се включили 58 доброволци, от които 44-ма родители, 2-ма студенти и 12 медицински специалисти.

Сформиран е екип от 26 доброволци, като вчера в тестването се включиха 19, съобщи директорът на 2-о ОУ „Димитър Благоев“ Милена Ковачева. Там първоначално над 50% съгласие от родителите събират 12 от 13 паралелки в начален етап. Впоследствие още родители попълват декларации. Така вчера бяха тествани 244 от 305 ученици и всички класове /1-4 клас/ учат присъствено.

Междувременно миналата седмица М. Ковачева отправи апел към родителите, желателно с медицинско образование, да се включат доброволно в тестването на децата. На призива се отзоваха лекари, медицински сестри, както и служители на РЗИ, чиито деца учат във 2-о ОУ. Доброволци стават и двама студенти от ЮЗУ, които са на практика в училището.

„Тестването мина нормално и бе осъществено в рамките на заложения половин час. Всички екипи са от най-малко три човека. Включилите се здравни специалисти работят изключително бързо, професионално, което допринася за спокойната атмосфера“, сподели директорът на 2-о ОУ М. Ковачева. Тя допълни и че от персонала са тествани 3-ма учители и също трима непедагогически специалисти, но като цяло в колектива се върви към 100 % ваксинация. М. Ковачева отчете и че се увеличава процентът на родителите, съгласни децата им да бъдат тествани, за да учат присъствено.

Това констатираха и от ръководството на СУИЧЕ /Средно училище с изучаване на чужди езици/ в Благоевград, където вчера бяха тествани 102-ма ученици. По този повод директорът д-р Светлин Абаджиев и заместникът му Маргарита Спирова коментираха, че в началото съгласие е имало в 6 от 8-те класа, после постъпват още декларации и към момента в ОРЕС е само една паралелка, а останалите 7 са на училище.

Репортер на „Струма“ научи и че в понеделник вечерта е постъпила информация за пристигането на нова партида от 359 000 теста за Covid-19 в склада на БЧК в село Лозен край София. В Регионалното управление на образованието – Благоевград реагирали веднага, за да може своевременно да се направи организация и по училищата. Вчера още в 6 часа сутринта лично началникът Ивайло Златанов тръгнал за столицата, за да вземе отпуснатите 23 хил. теста за областта. С тях се обезпечават три пробовземания на учениците, или предстоящото в четвъртък и следващите две другата седмица.

„Очакват се още 1.1 млн. теста по втората обществена поръчка на Министерството на здравеопазването. При следваща доставка МОН ще направи график за връщане в училище на учениците от 5, 6, 7 и 12 клас“, съобщиха вчера от Министерството на образованието и науката. Малко по-късно от ведомството поясниха, че ако училищата осигурят със собствени пари тестове за учениците от 5 клас нагоре, те ще могат да ги върнат в клас още преди Министерството на образованието и науката да е предоставило безплатни. Това ще бъде разрешено с нова заповед на министрите на здравеопазването и на образованието и науката. Промените вече са подготвени в МОН и са изпратени за съгласуване в здравното министерство.

 

 

 

 

Източник: struma.bg

Добавете Вашия коментар

TOP