5 трика как да хванем лъжа в нета

15 Декември 2016 | 08:05
0 коментара
Любопитно
5 трика как да хванем лъжа в нета

Между всички блогове, сайтове и социални медии почти всичко може да бъде публикувано онлайн с един клик на мишката. Но замисляме ли се върху това, което виждаме и четем… дали е вярно? Тези безплатни уебсайтове ще ви помогнат да проверите това.

Научете повече за сайтовете:

Whois: Открийте кой е регистрирал уеб адрес, както и физическото местоположение на човека или компанията.

Проверете снимките:

FotoForensics: Качете изображение, за да проверите дали е било променяно чрез изследване на нивата на компресия. С анализа на „грешките“, редактираните части от снимката ще изпъкнат.

JPEGsnoop: Вижте по кое време на деня е направена снимката, какъв вид камера е използвана и т.н. Подобно на предишното приложение, може да видите дали изображението е било редактирано.

Анализирайте видео кадрите:

YouTube DataViewer: Поставете в Youtube URL адреса на клипа и вижте кога е добавен (дата и час, които могат да бъдат различни от публичното им качване в сайта). Също така ще получите миниатюри на изображения кога са използвани в онлайн пространството.

Wolfram Alpha: Проверете автентичността на снимката или видеото.

Проверете твърденията:

Wikipedia: Започнете с безплатната енциклопедия Уикипедия – на разположение на няколко езика с посочени източници.

Investigative Dashboard: Търсене на база данни за фирми, хора и взаимоотношенията между тях, или за искане на експертна помощ.

Storyful: Тази фирма е създала „топлинна карта“ на трафика на социалните медии, откриване и потвърждаване на аудио, видео, текст и снимка.

Желаете допълнителни помощни приложения?

Написан от някои от водещите журналисти в света, „Наръчникът за проверка“ (Verification Handbook) предлага инструменти и техники за използване в екстремни ситуации, особено, когато става дума за информация, снимки и видео.

 

Източник: https://share.america.gov/is-what-youre-seeing-online-true/

Добавете Вашия коментар

TOP