2669 зрелостници от Пиринско на матури през май

13 Април 2016 | 18:35
0 коментара
Общество
2669 зрелостници от Пиринско на матури през май

2669 зрелостници от 48 учебни заведения в област Благоевград са подали заявления за допускане до държавните зрелостни изпити през месец май. На задължителната матурата по български език и литература, която ще се проведе на 18 май, ще се явят 2602 дванадесетокласници, а за втория държавен зрелостен изпит на 20 май има подадени 2604 заявления.

Както и през изминалите години, и тази най-много абитуренти, общо 973-ма, са заявили желание да се явит на изпита по география и икономика, второ по масовост с 840 кандидати е препитването по биология, знанията си по английски ще покажат 385 зрелостници, а по математика и философия - съответно 155 и 117 абитуриенти.

Най-малко са кандидатите за матурата по немски, на която ще се явят 26 ученици от ЕГ „Акад. Л. Стоянов“ и 3-ма от ПМГ „Яне Сандански“. Единадесет абитуриенти от Езиковата гимназия са избрали матурата по френски език и само 4-ма ученици /3-ма от ПГИ „Иван Илиев“ и един от ПГЕЕ в Банско/ искат да бъдат изпитани по руски език.

Впечатление прави, че за разлика от предходните две години, когато на матурата по испански се явяваше само по 1 ученик от НХГ, сега има цели трима кандидати, отново абитуриенти в Националната хуманитарна гимназия.

За трети държавен зрелостен изпит по желание на учениците на 26 май попълнените заявления са 32. С тазгодишния випуск абитуриенти на матури ще се явят и 134-ма, учили в 12-и клас минали години, както и 84 ученици в самостоятелна форма на обучение.

Съгласно заповедта на МОН от 28.08.2015 г., след подаването на заяления за допускане до държавни зрелостни изпити и регистрирането им в софтуерния продукт от РИО - Благоевград извършиха обобщаване на информацията. В срок до 5 май ще бъдат определени квесторите. Съответно до 17 май ще бъдат обявени списъците с разпределението на зрелостниците по училища, сгради, зали, както и издаване на служебни бележки за допускане до държавни зрелостни изпити. В периода 19 май-5 юни ще се извърши оценяване на изпитните работи от майската сесия, а до 10 юни ще бъдат обявени резултатите.

Новото е, че от тази година наред с учителите в провеждането на матурите ще участват и родители. Колко точно външни лица ще бъдат включени в процеса все още не я ясно. Сигурното засега е, че майките и бащите няма да могат да пазят собствените си деца, т.е. външните лица, участващи в матурите в дадено училище, не трябва да са родители на зрелостник, явяваш се на ДЗИ в съответното учебно заведение.

„Включването на родители е с оглед прозрачното и безпристрастно провеждане на държавните зрелостни изпити. Най-вероятно ще бъдат поканени по няколко души от училищните настоятелства“, коментираха образователни специалисти.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP