2 г. след полицейска акция по сигнал на лекар: НСС пое разследването в Тубдиспансера в Благоевград

15 Юни 2023 | 09:21
0 коментара
Криминално
Благоевград
2 г. след полицейска акция по сигнал на лекар: НСС пое разследването в Тубдиспансера в Благоевград
От стопанско престъплението преквалифицирано в документна измама в особено големи размери Разследването в общинската белодробна болница в Благоевград, започнало по сигнал на лекар преди 2 г., е поето от Националната следствена служба. Досъдебното производство се води за престъпление по чл. 212, ал. 5 от НК – документна измама в особено големи размери, представляваща особено тежък случай, съобщи говорителят на Окръжна прокуратура – Благоевград Ирина Аспарухова в отговор на въпрос на „Струма“ на какъв етап е разследването след шумната полицейска акция през 2021 г. На този етап няма привлечени като обвиняеми лица.

Назначени са експертизи, които изискват време за приключването им.

Припомняме, че на 25 май 2021 г. в СБАЛОПФЗ „Св. Иван Рилски“, популярна като бившия Тубдиспансер в Благоевград, бе проведена 10-часова полицейска операция, при която бе иззета болнична документация. Управителят на общинската болница д-р Петър Георгиев и д-р Владимир Пандев, общински съветник от БСП, бяха изведени със служебни полицейски коли за разпит. Проведените обиски и претърсвания в лечебното заведение са предприети след разрешение на съдия от Окръжен съд, стана ясно тогава.Сега се разбра, че първоначално разследването е тръгнало по чл. 219 от НК – за стопанско престъпление, но впоследствие е преквалицирано на документна измама в особено големи размери, за което наказанието е по-тежко – от 10 до 20 г. „лишаване от свобода”.Припомняме, че всичко започна след жалба на благоевградската лекарка, пневмологът д-р Екатерина Тенекеджиева, до няколко институции, в която твърдеше, че основната заплата на болничния управител д-р Петър Георгиев е близо 6500 лв., а болницата източва касата с клинични пътеки, заемани от фиктивни пациенти, сред които и работещи в здравното заведение.

Д-р Тенекеджиева обвини управителя д-р Георгиев и гл. медицинска сестра Надка Мишева, че еднолично определят кой лекар колко да работи, кой какви заплати и премии да получава, че държат на договори доктори само за бройката, без последните да идват въобще на работа, и т.н. Лекарката бе задала въпроси и към принципала на болницата – Общински съвет – Благоевград. Тя питаше кой дава право на управителя на общинско здравно заведение еднолично или под давлението на гл. медсестра да определя заплати на лекари с многогодишен стаж, и то в размери, по-ниски от предвидените в Националния рамков договор за 2016, 2018 и 2020 г.; къде са органите за финансов контрол, за да установят движението на средствата в здравното заведение; защо Регионалната здравна каса до момента не е проверила колко т.нар. „мъртви души“ са лекувани по пътеки; защо се изисква Направление №3 в общинско здравно заведение за болнична помощ, както и на какъв принцип е допуснато съществуването на белодробна болница с 2 отделения – пневмологично и фтизиатрично, а после и „Ковид“, където има само 1 завеждащ на половин длъжност, който при това само се води на работа, в резултат на което в 3-те отделения работят 4-ма лекари на половин длъжност и само 3-ма на пълен щат.Има смесване на потоци на болните – в една и съща сграда са туберкулозните и тези с хронични заболявания, а в друга – с Ковид, но обслужващият персонал е един и същ – влиза, прави манипулации и разнася заразите. Това не е ли престъпление на ръководството, само и само да има болни, а те да получават големи заплати и ДМС“, питаше още д-р Тенекеджиева.След нейния сигнал болницата бе проверена от ИА „Медицински надзор“ и от Инспекцията по труда, а кулминацията беше полицейската акция. Впоследствие договорът на д-р Тенекеджиева бе прекратен от болничния шеф с мотив навършване на пенсионна възраст.Междувременно Комисията за защита от дискриминация (КЗД) санкционира с 500 лв. управителя на общинската белодробна болница д-р Георгиев за дискриминационно отношение към д-р Тенекеджиева. В жалбата си до КЗД тя посочваше, че е работила повече от 40 години в болницата и до идването на „новото ръководство в лицето на д-р Георгиев никога не била унижавана и дискриминирана поради това, че е пенсионер и с процент инвалидизация по общо заболяване“.

При неговото управление обаче възнаграждението й било по-малко от това на колегите, по-малко от всички сестри и лаборанти, а заедно с определеното й ДМС е по-ниско и от помощния медицински персонал.Управителят на Тубдиспансера атакува решението на КЗД в Административен съд – Благоевград, което бе отменено за допуснати съществени процесуални нарушения. Оказа се, че от КЗД се объркали, тъй като наказали с имуществена санкция управителя д-р Георгиев, която се налага само на юридическите лица, вместо глоба, която е за физическите лица, което е азбучно правило в правото. Освен това съдия Димитър Узунов счете, че КЗД е постановила решение по нередовна жалба, при неизяснена фактическа обстановка, при непълнота на доказателствата и липса на мотиви, поради което го отмени и върна преписката за ново разглеждане.Вчера се свързахме с д-р Тенекеджиева, която заяви следното:

„Давах обяснения пред съдия, след като прокуратурата влезе в болницата преди 2 години. Оттогава никой не ме е търсил за нищо. Не съм уведомена и от Комисията за защита от дискриминация за ново разглеждане на моя сигнал след решението на Административен съд. Според мен нещата се потулват и прикриват, както се случва в здравеопазването, а в белодробната болница всичко е постарому”, заяви д-р Тенекеджиева./В. Струма

Добавете Вашия коментар

TOP