Директорите в Пиринско получиха указания да качат информация на училищните сайтове за НВО 7-ми клас и да свикат родителски срещи

27 Януари 2023 | 16:11
1 коментара
Общество
Директорите в Пиринско получиха указания да качат информация на училищните сайтове за НВО 7-ми клас и да свикат родителски срещи

Началникът на РУО Ив. Златанов предупреди: Четвъртокласниците са с 319 по-малко от седмокласниците, това неминуемо ще доведе до преструктуриране на план-приема

Директорите на училищата в Пиринско трябва да свикат родителски срещи, за да запознаят родителите с предстоящите дейности за националното външно оценяване за седмокласниците. Също така на сайтовете на образователнителните институции е необходимо да бъде качена информация за НВО – 7-ми клас.

Тези, както и други конкретни указания, получиха дирекорите на работно съвещание с експерти от РУО начело с началника Ивайло Златанов. Поводът за срещата бяха предстоящите кампании, затова още в началото бяха представени експертите, които ще отговарят за НВО.

Както и досега председател на областната комисия по организирането и провеждането на НВО 4-ти клас ще е старши експертът по начално образование Анета Марянска. Националното външно оценяване в 7-ми клас е поверено на старши експерта ОСО /Организация на средното образование/ Людмила Цикловска.

Старши експерът по обществени науки, гражданско образование и религия Екатерина Текерска ще отговаря за НВО -10-и клас, а старши експертът по природни науки и екология Анета Стоянова за държавните зрелостни изпити.

Първа пред директорите застана Анета Марянска. Тя припомни, че НВО по български език и литература за 4-ти клас е насрочено  за 29 май, а изпитът по математика е на следващия ден – 30 май.

Старши експертът посъветва директорите внимателно да обмислят кои учители да са квестори, както и от колко души да са училищните комисии, така че броят на включените да е реципрочен на четвъртокласниците от съответното училище.

Както е известно, от две години, т.е. за трети път НВО при завършване на началното образование се провежда по нов формат. Измененията са свързани с увеличаване броя на задачи и на времетренето от 40 на 60 мин.

Вече има и творческа задача за създаване на кратък текст до 3-5 изречения с изказване на собствено мнение или обяснение на чуждо мнение по поставен въпрос. Също така, за да се намали субективният фактор, диктовката не се чете в самата изпитна зала, а е на аудиофайл.

„Знаете, че до четене на диктовка от учител не трябва да се стига по никакъв начин. Ако това се случи, то трябва да е с разрешение от МОН”, каза А. Марянска и допълни, че вече няма училище без видеонаблюдение. Тя коментира и че ако в съотвената изпитна зала има камера, то началните учители също могат да бъдат квестори, стига да не преподават на класа, който ще „пазят”.

Съществен акцент бе поставен и на НВО 7-ми клас. Припомняме, че сегашните седмокласници са първият випуск по новия закон за предучилищното и училищното образование. Още като първокласници те започнаха да се обучават по новите учебни програми, макар че тогава от МОН не смогнаха да отпечатат нови учебници.

Така децата се ограмотяваха по новите програми, но със старите учебници и с материали, подготвени от учителите им. Три години по-късно трябваше да се явят на новото НВО с диковката с аудиофайл. Тогава обаче започна Ковид пандемията и националното външно оценяване в 4-ти клас бе отменено.

Така на практика настоящите ученици, завършващи основно образование, сега за първи път ще полагат НВО. Важно е да се знае, че освен по български език и литература и математика седмокласниците могат по желание да се явят и на трето НВО – по чужд език, като срокът за подаване на заявления е от 1 до 17  февруари.

„Всичко това трябва да достигне до родителите. Те трябва да бъдат наясно със срокове за подаване на заявления и в същото време, че не е задължително, а е пожелание. Родителите трябва да бъдат запознати и като цяло с предстоящите дейности по НВО”, изтъкна Л. Цикловска и допълни, че много често се случвало родители да се оплакват, че изобщо не знаели за НВО по чужд език или пък получавали от класните ръководители информация, че завления се подават през месец май. За да не стига до подобни ситуации, директорите трябва да определят длъжностно лице, което компетентно да запознае родителите с дейностите по НВО. На самите родителски срещи е желателно да присъства и ръководителят на училището за да чуе и да е наясно каква информация подават учителите на майките и бащите на седмокласниците.

И за да няма нечули и неразбрали, ще бъде изготвян протокол от проведената родителска среща и списък на присъстващите родители с положен от тях подпис.

„Направих си труда и проверих електронните страници на училищата от Благоевград относно информация за НВО – 7-ми клас, сроковете за подаване на заявления. Така че това е второто нещо – освен родителски срещи, да качите на сайтовете информация за дейностите, за да могат родителите да направят избора за своето дете”, даде указания на директорите председателят на областната комисия по организиране и провеждане на НВО – 7-ми клас.

Що се касае до самото провеждане на изпитите е желателно /при възможност/ седмокласниците да бъдат на един етаж. Съгласно правилата за информационна сигурност в изпитните зали трябва да има видеонаблюдения и да са разпределни до 15 ученици, добави тя.

Л. Цикловска направи преход от НВО към държавния план- прием. Тя подчерта, че училищата, в които се обучават седмокласници, участват в информационни кампании, организират срещи с родителите, посещения в СУ-та, професионални, профилирани гимназии/паралелки.

Целта е учениците да бъдат информирани за възможносите за образование и обучение след 7-ми клас. Също така училищата, реализиращи план-прием, трябва организират ден на отворените врати и други инциативи, за да представят пред кандидат- гимназистите и родителите изучаваните специалности по професии и/или профили.

Последваха и разяснения за завършващите първи гимназиален етап, които освен на НВО по БЕЛ и математика имат възможност по желание да се яват и на още два изпита – по чужд език и по информационни технологии – за измерване на дигиталните компетентности. Във връзка с това Е. Текерска коментира, че НВО в 10-и клас могат да положат и учениците в самостоятелна форма на обучение. Друг елемент от разясненията бе директорите да подат към РУО максимален брой учители, който са сертифицицирани за оценители по БЕЛ, математика, чужд език, ИТ.

Детайлна информация предостави и председателят на областната комисия по организиране и провеждане на държавните зрелостни изпити Анета Стоянова, която посъветва директорите внимателно да си записват думите й. „В най-скоро време ще поискаме от вас информация дали в 50 училища в областта 2541 ученици ще полагат ДЗИ. Тоест, обърнете внимание на учениците в самостоятелна форма и от минали години”, каза А. Стоянова и допълни, че до 6 февруари е срокът за определяне на училищните зрелостни комисии, които трябва да бъдат съставени само от учители, преподаващи в 12-и клас.

Това не е случайно и се изхожда от факта, че учителите на дванадесетокласниците най- добре познават учениците си и така се намалява вероятността от грешки при попълването на заявленията, в това число и при отбелязването дали съответната матура е по общообразователен или профилиращ предмет.

От съществено значение е и че данните от заявленията отиват в единната електронна система, а оттам в дипломите за завършено средно образование. И за да няма сбъркани имена, ЕГН-та, каквито и да е реквизити, класните ръководители ще бъдат помощници на зрелостници при попълването на заявления. Оттам нанесените данни ще бъдат проверявани и от ръковоството на училището и на края от РУО.

В разясненията се включи и началникът на отдел ОМДК /Организационно-методическа дейност и контрол/ Методи Попов, а старши експертът Катя Иванова говори за правилата за информационна сигурност.

На финала думата взе и Ивайло Златанов, който направи обобщение на казаното от експертите и акцентира на редица важни моменти. Началникът на РУО коментира изготвения от старши експера по БЕЛ Ю.

Христова доклад за матурата по този предмет. Както е известно, миналата учебна година за пръв път държавният зрелостен изпит по български език и литература се проведе по нов формат, като летвата за „Среден” /3/ бе вдигната от 23 на 30 точки. Анализите показват, че при 80-90% от училищата резултатите/успеваемостта се е понижила и само към 10% от образователните инстутции са запазили нивото си по БЕЛ.

„Коментари от рода, че резултатите са по-ниски, защото точките са завишени, са неоснователни. Всички ние, в това число и аз, и колегите от РУО сме искали да се завиши прагът за „Среден” /3/, съответно за добър, много добър… за да се види качеството. В крайна сметка трябва да гоним по-високо ниво”, категоричен бе началникът на РУО и каза на директорите да обърнат внимание на дейността на всички учители  и не само на преподаващите по БЕЛ и математика.       

Моменти от работното съвещание, на което председателите на областните комисии, началникът на отдел ОМДК М. Попов и шефът на РУО Ив. Златанов дадоха насоки на директорите и обсъдиха редица важни въпроси    

Връщайки се на думите си за обективното и безпристрастно провеждане на НВО и ДЗИ и оценяване знанията на учениците, Ив. Златанов констатира, че в 9 училища постигнатият резултат от матурата по БЕЛ е под „Среден” /3/. В 19 училища оценката по български език и литература от ДЗИ и дипломата за средно образование се разминава с една единици, в 21 училища има ученици, чиито резултати се разминават с две единици, а в 10 образователни институции несъответствието в оценяването е над 2 единици.

По този повод шефът на РУО заяви, че няма как ученикът да е изкарал „Среден” /3/ на матурата по БЕЛ, а в дипломата да има оценка от много добър или отличен.

„За каква принципност и безпристраност говорим, след като оценки се завишат, при това с повече от две единици?”, попита Ив. Златанов директорите, а мнозина очевидно бяха смутени от констатираните огромни разминавания между оценки, поставени от учители, и матурата, където изпитните работи са анонимни, оценяват се в електронна среда от двама независими оценители и ако при тях се получи несъответстие над допустимото за съответната задача, се пристъпва към арбитриране от супероценител.

Друг притеснителен факт, е че от 16 училища в областта, в които математиката се изучава като профил, само ученици от 7 училища са се явили ДЗИ по този предмет като профилиращ.

По повод на това началникът на РУО бе пределно ясен, че смисълът на профилиращите предмети не е просто да се осигури преподавателска заетост на учител.

Изложението продължи с начина, по който учениците от професиналните гимназии полагат като втора матура държавния изпит за придобиване степен на професинална квалификация. Факт е, че всички професионални гимназии в областта, в това число и спортното училище, постигнаха много добри, а не малка част и отлични резултати на т.нар. матура по професия. На фона на това обаче не в едно и две от тези училища зрелостници изкараха масово двойки на ДЗИ по БЕЛ.

„Кажете ми това нормално ли е? Как може ученикът да знае например за двигателите с вътрешно горене и да се представи отлично на държавния изпит за придобиване степен на професионална квалификация, а в същото време да е със „Слаб” /2/ от ДЗИ по БЕЛ?”, попита подчинените си началникът на РУО и призна, че му е много трудно да обяснява подобни „аномалии”.

Ив. Златанов отново се спря на приема в 1-ви клас и за пореден път подчерта, че паралелките трябва да са с по 22-ма ученици.

Той зададе и риторичния въпрос дали все още има дирекор, който да не е разбрал, че записването на 23, 24-и ученик става с разрешение от началника на РУО, а още по-голямо завишаване, тоест 25, 26 деца в клас, става със съгласие от министъра на обраованието.

Акцент бе поставен и на държавния план-прием. За предстоящата учебна 2023/24  година масималният брой на паралелките за бъдещи осмокласници е 127 за областта, или  при максимална пълняемост от 26 ученици са осигурени места за 3302 кандидат- гимназисти.

А иначе седмокласниците са 3091, като тенденцията е техният брой да намалява. Така например учениците в 4 клас са 2772, или с 319 по-малко от завършващите сега основно образование, което е дефицит за запълването на най-малко 12 паралелки.

Тази негативна статистика, както коментира Ив. Златанов, неминуемо ще доведе до преструктуриране на държавния план-прием и то в близките няколко години.

Добавени коментари

Христо публикува:
29 Януари 2023 | 06:46
Какво означава НВО? Начално Военно Обучение ли? Цялата статия е пълна със съкращения за 2/3 от които не са дадени значенията им. Не всеки читател работи в сферата на образованието за да ги знае.

Добавете Вашия коментар

TOP