Зрелостниците с маски и шлемове на матурите, мерят им температурата на входа

19 Май 2020 | 10:32
0 коментара
Общество

Температурата на зрелостниците ще бъде измервана при влизането им в училище за полагане на  ДЗИ /държавен зрелостен изпит/. Това е разписано в новите правила за информационна сигурност и инструктажи за матурите, наложени заради Covid-19.

Според указанията на МОН дванадесетокласниците ще влизат в сградата на училището с маска на лицето или предпазен шлем, без струпване на входа и при спазване на дистанция от 1,0 – 1,5 м. Последователно всеки един ще преминава през проверка на документа за самоличност и служебната бележка за допускане до ДЗИ, през мерене на температура и дезинфекция на ръцете. Всеки зрелостник  трябва да носи със себе си  прозрачен плик, в който да постави личните си вещи /дреха и/или чанта/, а друг такъв, индивидулен, с името на всеки ще им бъде предоставен от квесторите, за да поставят там своите телефони и електронни устройства. При влизане в изпитната зала с поставена маска или предпазен шлем, а по желание – и с ръкавици, зрелостниците показват на квестора документ за самоличност (лична карта, паспорт, свидетелство за управление на МПС) и служебна бележка за допускане до матурата, която може да е и на електронен носител. Заемат персонално определеното им работно място, обозначени с етикет с техните имена не по-ъсно от 30 (тридесет) минути преди часа, определен със заповед на министъра на образованието и науката за начало на изпита.

Учениците могат да носят и лични средства за дезинфекция. Те ще се подписват в квесторския протокол от лявата страна на името си в потвърждение на това, че са запознати с настоящия инструктаж, в т.ч. с изискванията за анонимност на изпитната работа, както и с правилата за спазване на противоепидемичните мерки. В стандартна класна стая ще има по 10 зрелостници. В помещението ще присъства един квестор с предпазни средства вместо двама. 

Когато зрелостник приключи работата си, дава знак на квестора с вдигане на ръка и изчаква търпеливо и без да шуми до неговото идването, за да предаде работата си. Ако е използвал химикалка, подсигурена от училището, е длъжен да я вземе със себе си на тръгване. Подписва се в протокола и незабавно напуска залата и сградата.

  Инструктажът за учителите е в обем от 5 страници, като в него подробно са разписани задълженията на квесторите по коридорите, по залите, преди началото, по време и след приключване на ДЗИ. Новото е, че квесторите ще влизат в сградите не по-късно от 60 мин. преди началото на матурите по предварително разработен график, за да се предотврати струпването на длъжностни лица. Те трябва да са с маска на лицето или друго предпазно средство и при възможност с предпазни ръкавици, осигурени от училището, в което работят.  Задължения на квестора на входа на училището е да допуска в сградата само зрелостниците.

Допускат се и лицата, които изпълняват служебни функции по организиране и провеждане на изпита, както и до трима представители на родителите, предварително определени по съответния ред. Не се допускат други придружители и чакащи лица на територията на училището, в т.ч. и в двора.

Представители на училища от Пиринско тръгнаха да купуват маски, а някои поръчаха и шлемове за учителите, като предвиждат и 10 процента резерв. Тоест, ако някой зрелостник дойде за матурата без маска, да реагират веднага и да му осигурят такава. От учебните заведения трескаво се оборудват и с безконтактни термометри на единична цена от 70 лв. Един от въпросите, вълнуващ директорите, е как медицинското лице на училището ще смогне да измери температурата на всички зрелостници, особено ако са повече. „Нали това изисква време. Термометърът трябва да отчете стойностите, след това трябва да се изчака и после да се мери температурата на следващия ученик. Как една медицинска сестра ще се справи с това и колко време ще й трябва”, питат се директори, категорични, че меренето на температурата трябва да се осъществява от повече от един здравен специалист.

„Междувременно репортер на „Струма” научи, че в периода 18-22 май зам. кметът по културата и хуманитарните дейности на община Благоевград д-р инж. Василиса Павлова ще инспектира здравните кабинети по училищата. „Не знаем каква е целта. Надяваме се да е заради матурите. Медицинските лица, работещи по училищата, са на общинско подчинение, може от общината да искат да направят анализ и да съдействат при организирането на държавните зрелостни изпити, като осигурят повече здравни специалисти там, където е необходимо, за да се осъществи по-бързо меренето на температурата”, коментираха директори в очакване на В. Павлова, която преди да стане зам. кмет бе старши експерт в РУО и председател на областната комисия по организиране и провеждане на държавните зрелостни изпити./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP