"Има разделение поравно в Реформаторския блок за това каква логика ще следваме. Ако част от колегите в РБ са за по-меко отношение, макар да имаме общо решение за опозиция, ние от ДБГ смятаме, че дойде моментът, в който трябва да се върви към предсрочни избори". Това коментира Найден Зеленогорски от Движение "България на гражданите“ в ефира на „Здравей, България“ по NOVA.

Вчера от партията замразиха членството си в Реформаторския блок с няколко искания в рамките на месец като едно от тях е за предсрочни избори.

"Преди години останахме, защото искахме да изпълним максимална част от нашите обещания. Предишният парламент и предишното управление нямат нищо общо с настоящия. Ако преди имаше реформаторски усилия, сега така нареченото дясно-патриотично правителство се превръща в национал-популистически усилия – например на одържавяване на ЧЕЗ или на военно-промишлени предприятия" разясни още позицията си Зеленогорски.

 "За съжаление в РБ се появи ясна разделителна линия. Опитвахме се месеци наред да убедим колегите, че ние ще бъдем в опозиция, но за съжаление невинаги се случва“, добави още той.

Той е категоричен, че има много драматично разминаваме – и в процедурите в Реформаторския блок и във вземането на решения и в предлагането на законопроекти.

”Ние сме за оставка на това правителство и за предсрочни избори – не само защото 600 000 млади, предприемчиви с визия за дясно управление са извън парламента, но  защото в този парламент реално няма никакъв политически дебат“ добави още Зеленогорски.

„Това, което успяхме да прокараме като реформи в миналия парламент, беше спряно. Например за машинното гласуване; за електронно – дистанционно гласуване; за превъоръжаване на армията, реформи в образование и здравеопазване – на всичко това беше казано стоп“ аргументира се още той.

„Не искам да бъда изненадван като виждам колеги от блока при Валери Симеонов да му внасят законопроект без аз да съм поканен и без половината сили в Реформаторския блок да знаят. Имаше среща между Москов, Лукарски и Бъчваров със Симеонов на тема енергетика. Не може именно ДАНС да решава какво може и какво не може да се продава от енергетиката, но за съжаление точно ДАНС не действаше достатъчно в случая с КТБ“ даде още примери той за липса на консолидирани решения в Блока.

Зеленогорски беше помолен да разясни какво се има предвид под определението „пълзящата диктатура на ГЕРБ“, използвано в официалната позиция на партията с доводите за замразяване на членството.

"Имаме предвид опита за феодализиране на български общини. Ако говорим за демокрация – има ли ефективна демокрация в България? Един от примерите е от 2011 г., когати не ми позволиха да се кандидатирам за кмет на Плевен, после създадоха партия срещу мен с моето име и накрая ми подмениха бюлетините, за да загубя" отговори реформаторът.

Той беше категоричен, че при предишната политическа криза са останали, защото са искали да довършат изборното законодателство, „за да не се повтори случаят „Плевен" преди седем години. „Тогава имаше видео-кадри как се подменят бюлетините, но се взе решение веществените доказателства да бъдат унищожени, защото тогава имаше много световни медии“ припомни Зеленогорски.

Той акцентира и на твърдението, че в България около 25% от вота е купен или корпоративен. „Въпреки че гласувахме за промени, те отново се поставят под съмнение. Сега, например, за новия антикорупционен орган, се съмнявам, че гласуван по този начин – политически, най-вероятно ще разчиства сметки с политически опоненти“ каза той в заключение.