Здравната каса влезе изненадващо в Специализираната болница по онкология „Свети Мина“ - Благоевград

19 Септември 2016 | 19:04
0 коментара
Общество
Здравната каса влезе изненадващо в Специализираната болница по онкология  Свети Мина  - Благоевград

Инспектори от Здравната каса влязоха в събота изненадващо в Специализираната болница по онкология „Свети Мина“ - Благоевград. Шестчленната комисия е извършила проверка на лежащо болните към момента в лечебното заведение, инспектиращите са започнали проверката около 15,00 часа. Проверени са пациентите от всички отделения - хирургия, гинекология, реанимация, химиотерапия и други. Здравните служители са влезли в болничните стаи и разговаряли с всеки пациент, като са сверявали имената им и медицинската документация, пише struma.bg.Инспектиращите по време на обиколката по отделенията са се държали възпитано, не са създали напрежение, но въпреки това проверката предизвика смут и учудване сред болните, защото такава се извършва за първи път.

По време на проверката в онкоболницата в Благоевград е имало 43-ма лежащо болни, всички са били в стаите си, нередности не са установени. На място е извикан и управителят на Специализираната болница по онкология д-р Георги Георгиев.

Проверката става само ден след визитата на зам. здравния министър д-р Ваньо Шарков и подуправителя на НЗОК Иванка Кръстева в Благоевград и даването на старта на тестово чекиране с пръстова автентификация при хоспиталзиця и дехоспитализация. В момента регистрацията на болни по новата система се тества и в Специализираната болница по онкология „Св. Мина“ - Благоевград, официално ще стартира от 10 октомври, както и в останалите лечебни заведения в Благоевградска област.

Националната здравноосигурителна каса затяга контрола по изписване на скъпи медикаменти в лечебните заведения за онкоболни и стартира масирани проверки. Инспекциите засягат основно болничните заведения, осъществяващи онкологична и хематологична дейност, където се изписват и най-скъпите медикаменти.

Подуправителят на здравния фонд Иванка Кръстева е разпоредила районните здравни каси да изпратят проверяващи в лечебните заведения, които да следят на място извършваните химиотерапии.

Запознати твърдят, че има увеличение на разходите за химиотерапия за юли 2016 година спрямо предходната, но причината е изписването на нови лекарства, които са много по-ефективни и по-скъпи. Тези лекарства са включени в позитивния лекарствен списък, тоест разрешение за тяхното прилагане има. А това поставя по-тежкия въпрос - може ли здравната ни система да позволи качествено лечение на пациентите.

Очаква се проверяващите да звънят по телефона на вече изписани пациенти и да питат какви медикаменти са получили от болничната аптека. Ако те установят, че през тази година дадена болница е изразховала 10% повече средства за онкомедикаменти от миналата, директорът на лечебното заведение ще дава писмени обяснения.

На последното си заседание Надзорният съвет на НЗОК реши контролът по прилагането на терапиите в болнични условия да се засили относно изписването и прилагането на лекарствата в болниците.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP