Защо ПП Българско лято не бе сред поканените за консултации при президента Румен Радев

11 Януари 2021 | 15:01
0 коментара
Политика

"Извънпарламентарните партии бяха поканени от президента Румен Радев за консултации. ПП Българско лято не бе сред поканените." Това написа във Фейсбук избягалият в Дубай хазартен бос Васил Божков, който е с 19 обвинения за извършени престъпления.

"Статуквото на всяка цена иска да се възпроизведе. Правят се, че не ни забелязват и не съществуваме. Страх ги е от нас, защото сме сила. Ние сме единствената алтернатива. #БъдетеСмели", написа още Божков.


 

Само преди дни той похвали президента, че кани на консултации извънпарламентарните партии, но явно след като неговата партия Българско лято не е получила покана, вече не мисли така. 

 

 „Президентът Румен Радев продължава консултациите за датата и начина на провеждане на парламентарния вот напролет.

Чрез видеоконферентна връзка той ще обсъди изборите с представители на български организации зад граница. На "Дондуков" 2 вече бяха поканени здравните власти, представители на общините и Централната избирателна комисия.

А в последните два дни Радев се срещна и с партиите извън Народното събрание.
За обществото не станаха ясни критериите, по които на "Дондуков" 2 са решили кои извънпарламентарни политически сили да поканят.
Социологическите агенции отреждат безспорно представителство в бъдещото 45-ото НС за "Има такъв народ" на Слави Трифонов и евентуално - за "Демократична България" и обединението на "Отровното трио" с "Изправи се. БГ" на Мая Манолова.

За "Възраждане" и "Републиканци за България" обаче прогнозите варират от под 1% до малко над 2%, а такива като АБВ, МИР, "Ние, гражданите" дори не са споменати поименно.

За понеделник, 11 януари, от президентството обявиха видеоконферентна среща на Радев с представители на български организации в чужбина. Кога ще започнат консултациите с парламентарните партии оттам не съобщават.

Все още Министерството на здравеопазването не е готово и с единния здравен протокол, който да разпише санитарно-хигиенните изисквания за помещенията на секционните избирателни комисии и изобщо правила за вота в пандемия. За ваксиниране на членовете на избирателните комисии, на полицаи и общинска администрация, които ще осигуряват изборите, от управляващите и дума не отварят. Най-вероятно ще им осигурят само лични предпазни средства и дезинфектанти.

Към момента в България са ваксинирани близо 14 000 души, три пъти по-малко, отколкото в Гърция например. А за ваксинация на заетите в изборния ден общински служители, членове на секционните избирателни комисии, полицаи, мобилни екипи ще са необходими най-малко 150 000 ваксинации - т.е. 300 000 ваксини, тъй като се поставят на два пъти. Към момента такова количество не е възможно да се осигури. А дори да се случи чудо с доставките, необходима е перфектна организация, за да успеят заради изискването между първата и втората ваксинация да има от 3 до 4 седмици, в зависимост от ваксината.

Консултациите на държавния глава с парламентарно представените партии тепърва предстоят. Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP