Защо глобяват организатора на най-дългото хоро в Рила

13 Август 2018 | 10:41
0 коментара
Общество

Снимка на хоро, което се извива в едно от седемте рилски езера, предизвика възмущение във "Фейсбук", а от Министерството на околната среда и водите съобщиха, че организаторите ще бъдат глобени. 

„Дирекция на Национален парк „Рила” е издала разрешение за заснемане на филм на езерото Бъбрека на фондация „Нашият дом е България”. Не е издавано разрешение за поставяне на рекорди на Гинес”, каза директорът на Национален парк „Рила” Красимир Андонов в „Здравей, България”.

Той уточни, че организаторите са заявили само заснемане на хора в народни носии, на изгрева и пускане на три топловъздушни балона.

"Описали сме условията, при които трябва да се проведе събитието и съответно забраните, които трябва да се спазват. Една от тях е да не се допуска влизане в езерата. За съжаление обаче група хора са играли хоро в езерото Близнака. За това нарушение ще бъде съставена имуществена санкция за юридическо лице. Санкцията ще е за организаторите, тъй като отговорността е изцяло тяхна. Глобата е до 10 000 лева”, каза Красимир Андонов.

Той обясни още, че представители на парк Рила са били на мястото на събитието, но не са констатирали нарушението, тъй като езерото Близнака е отдалечено. Получен е бил обаче сигнал.

По думите му има единични случаи, при които хора нарушават правилата и влизат в езерата. "Не очаквам да има сериозни последствия за езерото, тъй като това се е случило в рамките на няколко минути, но това не бива да се случва. От години изпълняваме дейности по почистването на езерата, стараем се да ги поддържаме такива, каквито са били при възниквнето си", подчерта Андонов.

За снимките в социалните мрежи, на които се виждат джипове, той обясни, че те са извън границите на националния парк.

Въпреди глобата, организаторът на събитието на Седемте рилски езера Пламен Мирянов не съжалява за инициативата. "Не съжалявам. Гордеем се с това събитие, Всички се радваме в името на България, че успяхме да покажем пъстротата на българските носии на най-красивата сцена, която е горе в планината", каза той.

Мирянов коментира, че в програмата не е било предвидено да се влиза във водата.

"Това е емоция. В емоцията на танца, това са млади хора, момчета на 18 г., които заради прилива на адреналин са го направили. Те са влезли заради емоцията, а не заради показност", каза още той.

"От името на всички ансамбли бих искал да се извиня, защото не смятам, че това е правилно. Осъзнаваме грешката си и не подстрекаваме никой да я повтаря”, заяви Мирянов.

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP