Заради КОВИД 19: Зрелостници от Благоевград искат матурите им да бъдат премахнати

27 Април 2020 | 10:19
0 коментара
Общество

Зрелостници от Благоевград са силно притеснени около провеждането на предстоящите матури и настояват да бъдат премахнати. Учениците най-вече се притесняват и от това, че остава един месец до зрелостните изпити, а ситуациата около пандемията още не е стигнала своя пик.
Според тях абсолютно демотивиращо е да се готвиш за матури и изпити, чито дати изобщо не са ясни.

Зрелостници от Езиговата гимназия , ПМГ и ПГИ в Благоевград настояват изпитите да бъдат премахнати и силно се надяват да бъдат чути от МОН и министъра на образованието Красимир Вълчев.

Инициативата е подета след като бе обявено премахването на зрелостните изпити за едни от най-престижните дипломи за средно образование в Европа : IB, A levels и French Baccalaureate. В 11 държави официално изпитите са отменени.Сред тях е и Франция, която отмени матурите тази година заради коронавируса.За пръв път от въвеждането им през 1808 г. при управлението на Наполеон Бонапарт матурите във Франция няма да се състоят.

Масовото мнение на учениците е, че няма нужда от матури, защото те съставят просто една статистика и един изпит не може да определи напълно знанията на учениците. Относно кандидатстването вече има онлайн изпити. Пример затова са тези на Югозападния университет и Техническия университет и може да се реши да се кандидатства с диплома, която да бъде съставена без провеждането на матура или с кандидат-студентски изпити, които да са онлайн.

„ Не е нормално да се явяваме на важни изпити след като близо два месеца не ходим на училище. Нужно е да се направи компромис в тежката ситуация и да премахнат матурите. Много е трудно по време на пандемия човек да се готви пълноценно за две матури, които ще съставят една трета от успеха му дипломата за средно образование. Според мен матури не трябва да има и това да се обяви скоро,за да се успокоим малко. В повечето държави в света през май месец няма да има изпити, или ако ще се състоят такива, те са онлайн и в улеснен вариант ”,коментира ученик от Математическата гимназия в Благоевград.

„При положение, че в целия свят подобни изпити са отменени (говорим за изпити като IB, които са изключително важни), не разбирам защо и матурите в страната ни да не могат да се отменят. Събирането на толкова много хора на едно място толкова скоро след края на карантината изобщо не е уместно”, коментира зрелостник от Езикова гимназия./региона.бг/

Добавете Вашия коментар

TOP