Започват съкращения в завода за производство на кожени калъфи за волани в Благоевград

22 Ноември 2018 | 17:46
2 коментара
Бизнес

2 г. след старта си в Благоевград заводът на АLC закри линията за тапицерия на седалките за автомобили 100 работници отиват на борсата или в нежелания цех за волани

Съкращения започват в завода за производство на кожени калъфи за волани в Благоевград. За това сигнализираха работници, които се обадиха на редакционния телефон на в. „Струма“.

По думите им вълната ще отнесе около 100 човека, които са били на линията за тапицерия на седалки за автомобили, тъй като вече е закрита. На шивачите се предлага работа в цеха за волани, където обаче условията са доста тежки заради лепилата и има голямо текучество. Заради това една част от работниците са предпочели да отидат на борсата, а други са приели офертата да се прехвърлят в цеха за волани.

В завода се ширят различни слухове – че канадската компания „АЛС България” ще мести завода в сградата на текстилния завод „Струматекс“ или пък че дори ще се изнася в Мароко. За повече яснота репортер на „Струма“ отиде в завода на „АЛС България“ в Благоевград и потърси представител на ръководството на компанията за официален коментар. Служителката на фирмата Христина Костадинова обясни, че директора го няма, но тя ще направи всичко възможно  да имаме обратна информация. След няколко упорити опита вчера успяхме да се свържем с управителя на дружеството Шон Бош, който обясни:

„Не става въпрос за съкращаване, а за преструктуриране. В завода имахме няколко проекта, но поради липса на достатъчно персонал ще развиваме само производството на волани. Няма да освобождаваме работници, а ще ги пренасочим на сходни длъжности. Вярно е, че се местим в друга сграда, тъй като сегашната е прекалено голяма, като целта ни е да оптимизираме разходите. Новата сграда е на 3-4 км от тази и вече се правят ремонти за създаване на добра работна среда. Продължавам да смятам, че в Благоевград има добра инвестиционна среда, но за малки компании. Оказа се, че няма достатъчно работна ръка, а първоначалните ни намерения бяха да разкрием 800-900 работни места, но не успяхме да намерим хора. В момента в завода в Благоевград работят 330 човека, средната заплата е между 700- 900 лв., с плащанията на бонуси. Ако трябва да обобщим, това е, че заводът остава, но ще се пренесе в друга, по-малка сграда. Имаме поръчки за големи клиенти в Германия и Румъния. Бъдещето на компанията зависи от всички нас – ръководство, служители и работници”.

Припомняме, че производителят на автомобилни тапицерии “АЛС България” откри завода  в Благоевград в края на 2016 г. в сградата на бившия шивашкия цех „Неокнит“ на гръцки предприемач. Тогава управителят Шон Бош обясни, че компанията се е спряла на Благоевград именно защото е намерила подходяща готова сграда, което й позволява бързо да започне производство, както и заради очакванията, че ще има достатъчно работна ръка.

„Сградата там е с площ около 6700 кв.м и е идеална за нашия вид производство. Срещнахме се с кмета, той беше много оптимистично настроен, че ще намерим хора, и ни оказа голяма подкрепа. В помещението там преди са работили 500 души. На нас не ни е необходима толкова голяма сграда само за това, което правим в момента, но това ни осигурява достатъчно място за други проекти и продукти. Целта е там да започнем и допълнително производство, най-вероятно още тапицерии за седалки. Инвестицията ще бъде главно в оборудване и се очаква да е между 500 хил. и 1 млн. Евро”, заяви при стъпването им в Благоевград преди 2 г. управителят Шон Бош.

Наскоро канадската компания бе посочена от кмета на Благоевград Атанас Камбитов като един от най-големите инвеститори в общината. Затова и новината за закриването на едната линия и местенето на завода в по-малка база изненада благоевградчани.Струма

Добавени коментари

Бай Данчо публикува:
23 Ноември 2018 | 05:50
Мъдрото ръководство на Трите прасета превърна територията в гробище за живи!
МИХАЕЛА публикува:
22 Ноември 2018 | 21:24
po tri avtobusa ot dupnica idvat rabotnici v blagoevgrad kambich otivaj si s mir......................

Добавете Вашия коментар

TOP