Заловиха в България беглец, издирван за убийство на активистка в Украйна

28 Януари 2020 | 06:27
0 коментара
Криминално

Ключов заподозрян, обвинен в организирането на фатално нападение със сярна киселина срещу активистка от Херсон през юли 2018 г., е задържан в България. Това се случва повече от година след като той избяга от ареста, където беше задържан за убийството на Катерина Хандзюк, съобщават от филиала на „Хюман райтс“ в Украйна, цитирани от БГНЕС.  Заподозреният е задържан на територията на гр. Бургас. ВКС е постановило задържането му за 72 часа. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг.

 

Олексий Москаленко (Левин) е свързан с мащабна операция в Херсонска област, във връзка с която са повдигнати и обвинения на друг заподозрян - Игор Павловски.

 

Левин е бил задържан в петък вечерта, 24 януари, по време на операция с участието на полицията в България и представители както на украинската Главна прокуратура, така и на СБУ (Службата за сигурност на Украйна). Украинецът е бил е обявен за международно издирване с червена бюлетина на „Интерпол“ с цел арест и екстрадиция. Според заместник-главния прокурор на Украйна Виктор Трепак, сега се изисква екстрадицията на Левин.

 

Катерина Хандзюк беше помощник на кмета на Херсон и гражданска активистка, известна с жестоката си критика срещу корупцията, особено сред полицията в Херсон. Тя беше нападната пред входа на жилищния си блок на 31 юли 2018 г., като нападателят хвърли литър киселина, използвана за автомобилни акумулатори. Хандзюк получи изгаряния на почти 40% от тялото си и беше транспортирана в болница в Киев, където претърпя 11 операции. Тя почина на 4 ноември, само на 33 години.

 

Директорът на Главна дирекция „Национална полиция” Христо Терзийски посочи, че лицето е пребивавало на територията на България от 2018 г. и е установено, че е влязъл в страната през ГКПП „Дуранкулак“.


„Няма нито един адрес на територията на страната, където да е законно пребивавал. Има умения да работи с хладно и огнестрелно оръжие. При задържането му е използвана само физическа сила, като използването на оръжие не се е наложило“, допълни той. По думите му няма данни, че украинецът е извършвал криминална дейност на родна земя. Още преди идването му в България той е бил в добро финансово състояние, като това му е позволявало да не започне работа.

Добавете Вашия коментар

TOP