Закриват Фонда за лечение на деца

22 Октомври 2018 | 12:00
0 коментара
Политика

Фондът за лечение на деца в чужбина ще се закрие и функцията му ще изземе Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това потвърдиха и от здравното министерство.

Догодина бюджетът за здраве ще се увеличи с около 490 млн. лева

Преди седмица Дарик уведоми, че тази мярка е залегнала като част от реформите, които ще предприеме ресорният министър Кирил Ананиев, заедно с обединяването на Изпълнителната агенция по трансплантация и Изпълнителната агенция "Медицински одит".

Пациентски организации вече коментираха, че „този експеримент с болните деца” не трябва да се прави сега. Според тях касата няма капацитет да обработва заявленията на родителите, които понастоящем постъпват във фонда.

Идея: Функциите на Фонда за лечение на деца да се поемат от НЗОК

„Моето предложение, което съм отправила към Жени Начева (бел. ред. зам.-министър на здравеопазването), е първо да започне работа Комисията за лечение на българи в чужбина към министерството, която към момента изобщо не работи. Нека и комисията, която одобрява лечение на български граждани в НЗОК, също започне работа. Нека минат шест месеца, да видим двете комисии как ще работят и тогава ще преценим какво ще правим с фонда. Не е моментът да се правят експерименти с децата, ще се създаде излишно напрежение в родителите, ще станат скандали. Няма готови експерти в касата, тя няма абсолютно никакъв потенциал, няма опит”, заяви пред Дарик Пенка Георгиева, член на обществения съвет към фонда и председател на пациентски организации „Заедно с теб”.

Притискани ли са родители на тежко болни деца да отказват държавна помощ?

Сред другите предложения, залегнали в проектозакона, са нови болници да се разкриват само след разрешение от Министерския съвет, а здравната каса да заплаща дейност по клинична пътека, когато терапията е извършена само от лекар на трудов договор в дадено заведение.

Добавете Вашия коментар

TOP