Забавленията в ски зоната над Банско и през лятото не са по джоба на обикновения българин

09 Август 2019 | 20:48
3 коментара
Общество

„Дори и през лятото забавленията в ски зона Банско не са по джоба на обикновения българин”, това сподели  семейство Гешови от Пловдив, което бе потърсило прохлада в планината във вчерашния ден и бе решило да заведе двете си деца на Бъндеришка поляна, за да се позабавляват на атракциите там. Семейството допълни, че 100 лева най-вероятно няма да им стигнат само заатракциите, ако решат да прекарат целия  ден там

„Само за забавленията ще ни струва около 30 лева на дете, и то само да ги изпробват по един път. Сега сме платили 18 лева за водната пързалка, но те искат да се спуснат и с туби. Тяхната цена също е 10 лева. Ако поискат да скачат на надуваемите замъци, там също предполагам се плаща, но не сме проверили още колко. Ние няма да се възползваме, само ще наблюдаваме децата.  Цените в заведението също са доста високи. Пихме по една бира и платихме 8 лева и едва ли ще обядваме тук, защото ще ни излезе доста скъпо. Иначе е много приятно и жегата не се усеща чак толкова”, сподели семейството.

Също като тях още десетки родители търпеливо чакаха децата си край атракциите на Бъндеришка поляна, но почти никой от възрастните не се възползва.

С усмивка на лице, но леко иронично млад мъж сподели, че за зимната столица дори и през лятото важи максимата „Всяко удоволствие се заплаща“. А с плащанията  на Бъндеришка поляна се започва още от входа с такса за паркинг от 6 лева, за която служителката там любезно поясни, че не е за час, а за неограничено време . Заради солидната цена обаче огромният  паркинг  стои празен, а автомобилите масово паркират по пътя въпреки забраната за това, която е указана със знак. Хората предпочитат да рискуват да бъдат глобени, вместо да заплатят  цена от 6 лева, с която в заведението могат да утолят жаждата си с една вносна бира, която е на същата цена, или с две минерални води, които струват по 3 лева.  Заведението също посреща с доста солидни цени, но и то стои почти празно, тъй като малко нашенци  могат да си позволят да обядват там. Най- евтиният обяд се оказва супата. От чорбите най-евтини са бобът и тараторът, които са на цени от 4 лева. Пилешката супа е с  лев по- скъпа, а ако реши човек да се поглези със зеленчукова, трябва да се бръкне по-дълбоко, тъй като тя струва 9 лева. Цените на месните ястия също не са от най-евтините. Порция 700 г свински ребърца, гарнирани с картофи и лютеница, струват 24 лева. По- евтини са банският суджук и пилешката пържола със същата гарнитура, които струват 14 лева, но и грамажът им е доста по- малък – 250 грама.

Цените не притесняват чужденците, които споделят, че те са нормални, но повечето българи, с изключение на по-заможните,  търсят друга алтернатива.

За разлика от ресторанта на Бъндеришка поляна, заведението на паркинга под Байкушевата мура се пръска по шевовете от туристи, тъй като там цените са по-народни и се доближават до тези в заведенията за бързо хранене. 2.50 лв. е боб чорбата, а тараторът 2 лева. Солидна порция свински ребърца, които могат да нахранят и двама души, струва 7 лева, а 5.50 струва   кашкавалът пане. Безалкохолните напитки са по- евтини дори и от тези по заведенията в центъра на Банско. Натурален сок струва 1.50 лева, газираните напитки – 1.40, а бирата – 2 лева.       

Пълен с автомобили бе и паркингът  под Байкушевата мура, въпреки че от 26 юли е пусната временната забрана  за  движение и паркиране на пътни превозни средства по близо трикилометровата отсечка на пътя от Шилигарника до хижа Вихрен. Тя обаче важи за часовия интервал от 08:00 до 16:00 часа и хората се възползват да се придвижат без страх от санкции извън него. Нарушители, разбира се, също не липсват особено, когато в началото на забранената зона няма полицейски служители, на  които е възложен контролът по изпълнението й.

Забраната бе въведена още преди две години и като всяко ново нещо имаше и доволни, и недоволни. Решението да се ограничи преминаването на МПС-та по маршрута беше провокирано най- вече заради многото туристи, които посещават Банско и респективно Пирин през август месец и особено по време на фестивалните дни. В този период по въпросния маршрут ежедневно се движат стотици туристи с автомобили и се стига до задръствания, като се създават реални предпоставки за пътно- транспортни произшествия. Автобусите, превозващи групи, създават допълнителен хаос в движението и често за тях е почти невъзможно дори да маневрират и да обърнат, за да се върнат обратно. Пешеходците по маршрута също  никак не са малко и те също са застрашени. От миналата година за летния сезон община Банско пусна автобусна линия, която цели както  да облекчи движението и навлизането на автомобили на територията на парка, така и за улеснение на туристите.  Масово обаче хората ползват собствен превоз, а микробусите, които обслужват новата линия, често пътуват полупразни.

в.Струма

Добавени коментари

Леле публикува:
10 Август 2019 | 17:32
Защо се ядосвате на истината?!?! Че е скъпо на Бъндеришка за българите, ми скъпо е, че паркинг 6 лева е прекалено, ми прекалено е( поне той може да е безплатен асфалта няма да се изяде), че тази барака под Байкушевата винаги е пълна- факт. Кво да говорим???
Ддд публикува:
10 Август 2019 | 15:30
По-голяма глупост не съм чел. Скъпо Ви било в Банско в планината,в града-навсякъде. Ами това на Бъндеришка поляна за да е във вида в който го виждате струва пари и то много,за да се поддържа да не говорим.Като ви е скъпо ходете по Родопите,там заведения като колиби бол.Банско си е Банско и всеки избира кое заведение му е по джоба и каде да яде. Никой не е вързан или задължен да обядва на Бъндеришка поляна и поради тази причина спрете да пишете глупости. Все едно да сръвнявате Дубай с Конго :)
банско публикува:
09 Август 2019 | 22:17
от всичко написано дотук разбрахме че сте прочели менюто от до на атракционите също за безплатните нито дума тоест скъпо вие ок после не ви харесва транспорта в планината хората в планината даже и самата планина ами не идвайте бе хора и ние не харесваме такива като вас които само плюят за 50 реда как па една хубава дума не написахте

Добавете Вашия коментар

TOP