За първи път: 5 жертви за денонощие!

22 май 2020 | 11:14
0 коментара
За първи път: 5 жертви за денонощие!

41 нови случая на COVID-19 са регистрирани у нас за 24 часа, 11 от заразените са в болница. Направени са 1450 изследвания. Това каза на редовния брифинг Тодор Кантарджиев. 

Броят на излекуваните е 42, отново е по-голям брой излекувани от новозаболели. 

8 от случаите са в София. Пет души са починали.

В Плевен почти нямаме нови случаи. По време на епидемия е важно рано да се взимат мерките, каза проф. Кантарджиев.

Има 5 починали - мъж в "Пирогов" с диабет, мъж и жена в Пазарджик, в Стара Загора с онкологично заболяване 51-годишна жена и 1 мъж в Ямбол с инсулт. 

"Ползваш ли предпазни средства и дистанция и да се заразиш, боледуваш по-леко, защото по-малко вируси са в твоя организъм. Второто важно нещо е рецепторите в дихателната система. Заради тях децата нямат клинично проявяване на заболяването. Много възрастните карат по-леко заболяването, защото нямат тези рецептори в органите на дихателната система", каза Кантарджиев.

"Буди повишено внимание - имаме 17 нови случая в Пазарджик. Това е от завода за производство на авточасти. Слава Богу там мерките са взети много преди откриването на новите случаи.

Една част от работниците са в отпуска, а сега тези, които са работили, ще бъдат пуснати, ще се направи крайна дезинфекция, а тези, които са били в отпуск ще ги заменят. По този начин не се прекъсва работният процес и се запазва здравето на хората", каза той.

"В Благоевград, Кюстендил и Смолян също имаме по един заразен", каза Кантарджиев.

По думите му има и нов случай на заразена медицинска сестра. Тя е от Кнежа.

Най-засегнатата област е Софийска и София-град.


Добавете Вашия коментар!