За 15 септември: Броим 5 лв. за цвете, и този празник ударен от коронавируса

14 Септември 2020 | 14:48
0 коментара
Бизнес

Непосредствено преди началото на новата учебна година хората трябва да подготвят по 5 лв. за цвете и 10 лв. за букет. Представители на бранша са недоволни, че неяснотите около 15 септември орязват предварителните поръчки, съобщава „Монитор“.

Цветарският сектор също бе сериозно ударен от пандемия от коронавирус. Работещите в магазини и борси из цял свят бяха принудени да изхвърлят своята продукция.

- Реклама -

Според някои цветари у нас една от основните причини за намаленото потребление се крие в твърдението, че стръковете са преносител на COVID-19. Някои учебни заведения у нас дори се въведоха забрана за покупка на цветя за 15 септември. Вместо това от училищата призовават да се подаряват книги на библиотеката или да се събират средства за благотворителност.

[image]

Народен лек при високо кръвно, какво да вземем.

[image]

Високоскоростна загуба на тегло или как да премахнете…

[image]

4 ясни признака че кръвоносните ви съдове не са добре и още…

„Очакванията са доста занижени-ще си бъде стандартен ден, а не празникът 15 септември“, коментира председателят на Асоциацията на флористите Йоанна Томова. Липсата на клиенти и страхът, че продукцията отново ще бъде изхвърлена принудиха цветарите да заредят магазините си с наполовина по-малко стока спрямо миналата година.

Проблеми с доставките до България, причинени от пандемичната обстановка, също не липсваха. Цветята в момента се движат свободно между България и Холандия, където е основният цветен пазар в света, но изкупните цени за родните цветари са значително завишени. Както у нас, така и в Холандия голяма част от производителите преустановиха работа, а това стана причина за значителното поскъпване на цветята.

Добавете Вашия коментар

TOP