Възход на благоевградската фирма „Олимпос 99“, с най-модерния цех за маслини в Югозапада

28 Август 2017 | 09:53
0 коментара
Бизнес

НАЧАЛОТО
През 1999 г. Стефка Терзийска и съпругът й регистрирали търговска фирма „Стефаника“. Тя е от Благоевград, той е грък. Затова и бизнесът им стартирал с търговски обмен между двете държави. Станали представители на най-големите производители на маслини в Гърция. Амбицирани да се развиват, те бързо натрупали солидни знания в сферата, в която е бизнесът им, и решили да ги използват, като разкрият собствена производствена дейност, та макар и в началото тя да е била чисто „ишлеме“.
През годините търговската им фирма следвала своя път и днес вече има страхотни успехи, като работи с клиенти от цяла България, включително и с най-големите търговски вериги. Чрез фирмата си „Олимпос 99“ семейството излязло на пазара с пълнене на маслини. С годините асортиментът непрекъснато се увеличавал и променял и в момента освен познатите пълнежи от чушки или бадеми се правят екзотични и дори гурме плънки.
През 2003 г. „Олимпос 99“ започнала дейност с 30-40 души персонал в зала под наем в сградата на бившия Домостроителен комбинат в Благоевград. В момента фирмата има два цеха в Якоруда и Благоевград и 210 души изкарват хляба си в нея. Честите промени в законодателството през годините и въвеждането на нови и нови изисквания към бизнеса с хранителни продукти накарало собствениците да се замислят дали вместо непрекъснато да ремонтират и пригаждат към новите условия амортизирана вече стара база, да не изградят нова, специално за производствената си дейност и съобразена с всички изисквания. И го направили.
Точно преди 10 години се нанесли в собствена сграда в една от промишлените зони на Благоевград. В Якоруда също купили сграда с планове за разрастване. Преустроили и основно ремонтирали бившия Пионерски дом и сега той е модерен цех, отговарящ на всички европейски изисквания за обработка на хранителни продукти.
„Спечелихме доверието на клиентите си, увеличиха се сериозно поръчките към нас, а това ни даде тласък да се разрастваме“, обобщава постигнатото през годините собственичката Стефка Терзийска.

ЕКЗОТИКАТА СЕ ТЪРСИ
„Може да са с най-популярния пълнеж от бадеми, може да са с различни видове чушки, чесън, сушен домат, и напоследък партньорите ни все по-често поръчват двойно пълнени маслини – например част от ядка с част от чушка, което е доста по-сложно за изпълнение, или по-екзотични – с лимон, с портокалови кори“, обяснява Стефка Терзийска. И разказва: „Двойно пълнените маслини, по думите на контрагентите ни, се изнасят най-вече в Арабския свят. Скоро правихме с чесън и лютива чушка – много пикантни, а и визуално изглеждат много красиви. Съчетанието на вкусовете с маслината е изключително, особено за хората, които обичат люто. Екзотичен пълнеж е с бейби краставички, чиито размери са от 1 до 3 см. Също много красиво изглежда. Когато изпълняваме такава поръчка, цитрусовите плодове са бонус за работниците ни, раздаваме ги, тъй като ползваме само кората“, разкрива собственичката на „Олимпос 99“.

ИЗНОС 100 %
Продукцията на „Олимпос 99“ е ориентирана изцяло към Европа, САЩ и Арабския свят. Фирмата има договори до края на годината, а в момента текат преговорите за изготвяне на план-програмата им за следващата година. Дългосрочното планиране се оказало крайъгълен камък в работата на фирмата, тъй като гарантира работа поне за година напред и дава спокойствие и сигурност на работещите заедно с предимството да не се налага извънреден труд.
За 2017 програмата им е пълна на 100%. Основните приоритети в работата с клиентите са коректност и високо качество на предлагания продукт.
„Олимпос 99“ работи по европейските стандарти за качество и добри производствени практики. Сертифицирани са и непрекъснато са обект на одити от страна на клиентите им от доста европейски страни: Англия, Франция, Белгия… А това респективно ги задължава да не правят никакви компромиси в работата си по отношение на прецизност и качество. Собствениците признават, че това не се постига лесно, още повече че изискванията на клиетните непрекъснато се покачват. За жалост няма откъде да наемат готови обучени работници.
Дейността на „Олимпос 99“ е иновативна за България и това ги поставя пред необходимостта сами да се погрижат за обучението на хората, които работят във фирмата. Наясно са, че работата е специфична и че е нужна определена сръчност, която се придобива с времето, и затова имат специално човек, който е ангажиран с обучението на кадрите. Хората, които искат да станат част от екипа на „Олимпос 99“, пък имат възможност да се учат, докато работят, и получават заплата. А това наистина е добра оферта.
През годините във фирмата непрекъснато се разкриват нови работни места. Отличното партньорство с Агенцията по заетостта дава шанс на много безработни да преминат в графа „работещи на трудов договор“. Титлата „Работодател на годината“ за най-много разкрити свободни работни места през 2008 г. идва логично и е голямо признание за „Олимпос 99“. Още по-голям комплимент за усилията, които непрекъснато се полагат, е последният одитен доклад, направен преди около месец от одитори на партньори от Англия. Заключението на британския одитор е, че много европейски фабрики има какво да научат от „Олимпос 99“.

ПРИЧИНИТЕ
Силвия Теодосиева, мениджър „Човешки ресурси“ и заместник-управител на „Олимпос 99“, е категорична: „Условията на труд са повече от „много добри“. Всеки нов работник започва
работа в „Олимпос 99″ със задължителните медицински документи за работа в сферата на храните, с трудов договор и с всички произтичащи от това ангажименти на работодателя. Получава работно облекло, специално проектирано за конкретната дейност, и безплатен транспорт. Той се осигурява за работниците от околните села, включително Брежани, Крупник и Полето, които са извън община Благоевград, но пък оттам са едни от най-добрите ни работници“.

УСЛОВИЯТА
Всеки работник има лично шкафче за дрехите и вещите си. До съблекалните са и баните с няколко душа за удобство на работещите. Още с изграждането на сградата преди 10 г. е мислено за максимален комфорт на работещите в нея с планирането на централно парно и климатична и вентилационни инсталация, което осигурява оптимални температури и свеж въздух с точно определена влажност, според хигиенните изисквания на здравното министерство.
Заплатите не се бавят, излащат се редовно и навреме. Работната седмица е 5-дневна, а работният ден – нормиран 8-часов. Към всички национални празници и неработни дни собствениците на „Олимпос 99“ са прибавили и най-големите християнски и мюсюлмански празници заради смесеното население в района на Якоруда.
Извънреден труд не се налага през последните години, тъй като фирмата се движи планово, по предварително изготвената си годишна работна програма с партньорските си фирми. Това мотивира работниците да постигат по-добра производителност в рамките на 8-те работни часа. Заплащането на труда е индивидуално, на килограм свършена работа, и всеки получава колкото си изработи. За всяка продукция разценките са различни, като по-сложните операции, като двойно пълнене например съответно са и по-високо платени. Горна граница няма и който е сръчен и мотивиран, има неограничени възможности за ръст на заплатата си. Средната е около 660 лв., но има работници, които взимат над 700-800 лв. заплата – всичко зависи от сръчността и амбицията на човека.
„Олимпос 99“ разполага със собствен софтуер, направен по поръчка специално за нуждите на фирмата, за изчисление на заработката на всеки член на екипа. Така не се губи време, а на работниците е гарантирано, че всяка изкарана стотинка ще им се начисли и те ще си я получат. Така всеки ден те знаят колко парички са изкарали предния.
Показателен е фактът, че голяма част от първите работници от Благоевгоевград и днес продължават да работят във фирмата. Нещо повече, вече има и работещи пенсионери, които след оформяне на документите отново са се върнали в „Олимпос 99“. Заради добрите условия на труд текучеството през последните години рязко е намаляло.

КРИТИЧНИ СА
ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА СЛЕД НАЗНАЧАВАНЕ НА НОВИЯ РАБОТНИК.
Силвия Теодосиева:
Това е занаят и техниката е най-важна. Всеки може да се научи. Практиката показва, че в рамките на около 3 месеца, за да премине през всички видове пълнежи, човек придобива умението и оттам нататък може само да надгражда. Сигурно има и недоволни, няма как, за работещите фирми със сигурност може да се чуе и добро, и лошо. Наблюденията ми през всичките години показват, че на когото не му се работи, който не се е справил през първия тримесечен период на обучение и е напуснал, си търси оправдание. И със сигурност има и недоволни. Хората рядко си признават неуспехите и предпочитат да нарочат другите за тях. Но за нас е важното, че сме създали една добра работна среда и хората тук са доволни.
Много важно е, че ние успяхме да оцелеем и да се справим успешно дори и в трудния период на икономическата криза, когато много фирми фалираха или не плащаха заплати на хората. Спасиха ни добрите позиции, които имаме на чуждите пазари. Най-хубавото е, че клиентите ни непрекъснато се увеличават, а това ни дава възможност да отворим още работни места

Собственичката Стефка Терзийска:
Коректността през всички години заедно с това, че осигуряваме качествена продукция, безопасен продукт, навременни доставки и постоянство, ни изгради добър имидж, с който се ползваме пред чуждестранните си партньори и пазари. И защото разчитат на нас, ние също сме предпочитан партньор. Това ни дава възможности да разширим производството и в момента стартираме кампания за набиране на нови работници и в двата цеха. За новия сезон на маслините, който стартира от есента, ще имаме повече поръчки и затова ще имаме нужда от още хора. Лятото е сезонът, през който масово нискоквалифицираните българи тръгват по чужбина за по няколко месеца. Да, взимат 3 месеца добри заплати за робски труд и ужасни условия, както си признават после, но като се върнат, какво правят?! Шансът, който им даваме ние, е целогодишна работа, гарантирани доходи с всички осигуровки и предимството да можеш да планираш отпуската си и почивните дни с приятели и семейство.

Надежда Амова, работи в „Олимпос 99“ от година и половина:
В началото беше трудно, доста трудно. Сега вече нещата стоят много по-добре. Наложи ми се да се прибера от чужбина да гледам майка си. 15 години съм работила в Гърция и в Германия, навсякъде в заведения. Като се прибрах, веднага тръгнах да търся работа с нормално работно време, защото за мен това беше наистина важно. И я намерих тук.

Лозена Спасова, работещ пенсионер:
20 години работих в ЗИИУ и след съкращенията в заводите останах без работа. Започна едно лутане насам-натам, без осигуровки, без постоянна работа… Разбрах, че ще има нова фирма, дойдох, питах и започнах. От първите съм във фирмата. Останах, а условията се подобриха и шефовете направиха нов цех. Хубавото тук е, че всеки работи за себе си. Както може и колкото може. Навреме дават заплатите, навреме авансите, което за мен е много важно. Почивните дни и отпуските също са гарантирани. Преди 1 месец се пенсионирах и поисках пак да се върна. Пенсиите не са високи, а и тук се чувствам добре, работя си и с колегите се разбираме добре. Дори ходим заедно на екскурзии и на банкети в почивните дни. Създадохме нови приятелства и съм с намерение да работя, докато мога.

Катя Раклеова е с 9 г. стаж „на маслините“
Доволна съм. Случайно дойдох тук. Работех в гръцки цех в Благоевград, но той фалира. При закриването ме попитаха дали искам да ме пратят на борсата, но аз бях категорична, че трябва да работя. Нагласата ми беше, че задължително трябва да си намеря работа. Дойдох тук да попитам и започнах. Не съм се колебала и миг. Голямо предимство е, че сме на регламентирано работно време. Преди години се работеше доста извънредно, но сега нещата са много по-различни. Работата навсякъде е една и съща, но тук заплатите си ги взимаме навреме, през почивните дни си почиваш, отпуската ти е отпуска… Това е. А това, че с колежките се разбираме, е допълнителен бонус, подарък от съдбата.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА/в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP