Вълчев: След 4 януари ще се реши кои ученици да се върнат в клас

10 Декември 2020 | 13:58
0 коментара
Общество

Първите ученици, които ще се върнат в клас, ще са тези от начален етап. Засега обаче не се предвижда връщане към присъствена форма за всички ученици.

Това поясни министърът на образованието Красимир Вълчев в дискусия, организирана от омбудсмана Диана Ковачева.

Обмисля се след 4 януари, ако епидемичната обстановка позволява, да се премине към локално взимане на решения, при което по области ще се преценява - в кои училища и кои класове да се върнат в час.

За учениците, на които през следващата година предстоят матури, образователният министър успокои, че не е проблем последните теми от учебните програми да отпаднат.

Националното външно оценяване за четвърти и десети клас и следващата година ще е по желание. Остават задължителни обаче изпитите след 7-ми и 12-ти клас. С едно облекчение.

Първи в класните стаи ще се върнат децата от начален етап.

"Колкото са по-малки децата, толкова по-неефективно е обучението в електронна среда от разстояние. След това с приоритет са учениците от 7-ми и 12-ти клас. А за децата, които имат специални образователни потребности вече е взето решение въпреки епидемията Центровете за образователна подкрепа да работят присъствено с всяко дете. И да не връщат нито едно. Решение, което на някои места още не се изпълнява", каза просветният министър.

Добавете Вашия коментар

TOP