Втори ден на събора "Пирин пее", хиляди акостираха на поляните край Предел

05 Август 2018 | 11:08
0 коментара
Култура

И днес продължава провеждането на 15-тия събор на народното творчество „Пирин пее“ в местността Предел.

През вчерашния ден хиляди жители и гости на област Благоевград са присъствали на форума, който още от създаването си съборът се превръща във визитна картичка на региона и е едно от най-големите събития в България за интерпретация на традицията на сцена.

Събитието, което се провежда на четири сцени в прохода Предел между Пирин и Рила, се организира от Областна администрация-Благоевград и община Разлог и е под патронажа на председателя на НС Цвета Карянчева. В продължение на два дни на сцените се представят фолклорни и танцови групи, индивидуални участници от 14-те общини на благоевградска област.

Тазгодишното издание на събора „Пирин пее“ е посветено на 115-годишнина от избухването на Илинденско – Преображенското въстание и 140-годишнина от Кресненско-Разложкото въстание. Най-голямата музикална изява в Пиринския край се организира веднъж на 4 години, а не на две, както е било някога.

За последно планините Рила и Пирин се разтърсиха от песните и танците на участниците през 2014 година, затова всички с нетърпение очакват тази събота и неделя.

Добавете Вашия коментар

TOP