Връчиха сребърен медал със златно покритие на кмета на Банско

22 Февруари 2019 | 10:08
2 коментара
Култура

Уникални сребърни медали със златно покритие, измайсторени в Швейцария, ще получат първите трима в трите старта за Световната купа за мъже в курорта Банско. Те са направени по повод 10-годишнината от провеждането на първите стартове от календара на Световната купа в най-добрия ни зимен куроррт.

Кметът на община Банско – Георги Икономов, обаче пръв получи този специален медал, като му го връчи Цеко Минев – председател на Организационния комитет на спортната надпревара, която ще бъде сред най-отразяваните от медиите спортна проява от 22 до 24 февруари.

Градоначалникът заслужи това признание заради подкрепата на община Банско и лично на него за организацията и провеждането на Световната купа.

„Това е първият старт след Световното първенство за елита при мъжете в ските. То ще бъде ключово състезание за класирането в комбинацията. Искам да благодаря на огромния екип, който работи денонощно, за да бъде всичко на най-високо ниво”, сподели Цеко Минев.

Първият старт е алпийска комбинация (Супер-Г и слалом) утре, следва Супергигантски слалом в събота, за да завърши Световната купа с гигантски слалом в неделя.  

Георги Бобев, зам.-председател на Организационния комитет, уточни, че над 1000 души се трудят за обезпечаването на трите старта по ски алпийски дисциплини на Бъндеришка поляна в Пирин планина. Над 200 са само тези, които отговарят за трасето с дължина 1800 метра и денивелация 600 метра. „Това е много сложен и дълъг процес – подготовката на подобни състезания от най-висок ранг. Понякога се борим и с неподходящите климатични условия”, подчерта той. 120 състезатели от 24 държави са заявили участие на стартовете в Пирин планина.

Кметът Икономов изрази увереност, че всички жители и гости на Банско ги очаква един незабравим уикенд. Състезанията на най-добрите скиори се допълват от съпътстващи и атрактивни събития и в ски зоната, и в центъра на града – кулинарни изложби, музикални изяви, вуксни гозби, направени от Ути Бъчваров.

„Получаваме признанието на света с тези стартове, но все не можем да се преборим за развитието на нашия курорт – за направата на втори лифт и нови спортни съоръжения. Предал съм на компетентните министерства предложения за законови промени, за да можем да вървим напред, а не да се съобразяваме с няколко зелени активисти, които пречат на просперитета на целия ни регион. Дано в близко бъдеще има реакция и нещата тръгнат напред”, коментира Георги Икономов.

Той отново подчерта, че с монтираните видекамери е установено, че само за месец януари в Национален парк „Пирин” са влезли 50 000 автомобила, което прави по 1700 возила на ден. Те са замърсили природата с над 250 тона въглероден диоксид. За изминалите 6 месеца общото количество на въглеродния диоксид е над 1050 тона. „Когато говорим за втори лифт, говорим за екология. Кабинката щади природата, а не изгорелите газове на колите”, допълни Икономов./Илинден прес/

Добавени коментари

Яна публикува:
22 Февруари 2019 | 13:46
Дано и Алберт да получи таккъв медал, а на кмета пожелавам да продължава да прави всички възможно, за да се развива Банско
Зара публикува:
22 Февруари 2019 | 11:29
Кмете, кмете, напълно заслужен медал- къде беше Банско, къде е сега

Добавете Вашия коментар

TOP