Вяло обществено обсъждане за цената на водата в Кресна

27 Декември 2017 | 12:11
0 коментара
Общество

Общественото обсъждане на предложението на управителя на общинското „ВиК” ЕООД в Кресна за нови цени на водоснабдителни и канализационни услуги на територията на общината за периода 2018-2021 г. премина вяло и без активно гражданско участие, съобщиха от кметството в града. 

Според управлявщите една от причините е в необходимостта цената на водата да се актуализира, защото не е променяна почти 11 години и инфлацията за периода е „изяла“ близо една трета от заплащаната на таксата за кубик живителна течност.

Те припомнят, че в много области в страната цената за кубик вода вече гони 3 лева. Искането за увеличение на цената на водата за битови нужди в община Кресна е с 21 стотинки и увеличение на такса канал с 6 стотитнки. В момента цената е 39 стотинки за кубик вода.

„Ако фалираме общинското ВиК-дружество, ще остане само една възможност – Областната ВиК асоциация. Там обществени обсъждания за цени не правят, а средната цена на водата дори в момента гони 2 лева. През тази година община Кресна инвестира над 150 хиляди лева във ВиК-инфраструктура и това позволи на общинското дружество да върже бюджета си и дори да отчете някаква печалба. При приемане на увеличение на цената, ще предложа част от събраните средства освен за развитие на подземна инфраструктура да отидат и за създаване на специален фонд за подпомагане на социално слаби семейства в общината под формата на „водни помощи”, твърди кметът Николай Георгиев.

Добавете Вашия коментар

TOP