ВНИМАНИЕ! Оранжев код за снеговалеж ще бъде в сила за Благоевград и Кюстендил на 26 февруари

25 Февруари 2018 | 17:48
0 коментара
Общество

Оранжев код за снеговалеж ще бъде в сила за Благоевград и Кюстендил на 26 февруари, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Към момента сняг вали на много места в областта, пътищата са проходими при зимни условия, като по-интензивни са валежите във високопланинските участъци като прохода Предел, Банско и село Попови ливади. Въпреки преваляванията снегът не се задържа на пътното платно.

Пътищата се обработват периодично със смеси срещу заледяване. През деня няма регистрирани тежки пътни инциденти в региона. Трафикът по автомагистрала „Струма“ и главен път Е-79 е нормално натоварен. Повишена опасност от падащи камъни има в района на Кресненското дефиле и по второкласен път – 19 Симитли – Гоце Делчев.

Необходимо е шофьорите да карат с особено внимание в тези райони, за да бъдат избегнати инциденти. Движението в района на село Чучулигово от км 437+974 до км 438+264 в посока София трябва да се осъществява с повишено внимание и при спазване на ограничението на скоростта до 70 км/ч. Причината е, че се изгражда забавителен шлюз и вход към локално платно на търговски комплекс до 11 март.

Червен код за силен снеговалеж е обявен в две области за утре. Предупреждението за много опасно време е в сила за областите Смолян и Кърджали. Там ще има силни снеговалежи и ще се образува снежна покривка около 40 см.

В комбинация със силния североизточен вятър, със средна скорост 15-20 м/с ще има виелици и навявания.
В цялата останала част на страна кодът е оранжев. В равнинните части ще има умерени, в планинските райони и силни снеговалежи. Ще се образува снежна покривка за равнинната част 20-30 см, в планинските райони – около 35 см.
В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново и Търговище има в сила и оранжев код за опасно ниско температури. Там ще бъде много студено, а дневните температури се очаква да бъдат отрицателни.
По Черноморското крайбрежие ще има силен от североизток – 14-18 м/с (7-8 по Бофорт) с пориви до 19-24 м/с (8-9 по Бофорт),а вълнение на морето ще бъде 4 бала.

Добавете Вашия коментар

TOP