Предупреждения за обилни валежи с гръмотевици е в сила за 24 области в страната, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

В областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Габрово е в сила оранжев код. Там ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Има условия за градушки. Очакваните количества валежи са между 30-50 л/кв.м, в планинските райони и повече.

В 19 области е в сила жълт код София-град, София-области, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Велико Търново, Плевен, Русе, Търговище, Шумен, Разград, Силистра.

В тези райони на страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Има условия за градушки. Очакваните количества валежи ще са между 20-30 л/кв.м.

В понеделник съществени промени в обстановката не се очакват.

Стабилизиране на атмосферата ще настъпи във вторник и тогава ще се радваме на повече слънчеви часове. Количествата на валежите също ще намаляват.

Десетки коли в Монтана бяха блокирани по наводнените улици след обилните валежи и градушки в петък.

Подадени са десетки сигнали за наводнени къщи и паднали дървета в района. Дъждът, който се изсипа, бе 40 литра на квадратен метър в рамките на два часа, предаде Nova.

През нощта също е валяло, а хората не са спали, за да изкарват водата от къщите си. Причината обаче не е пороят, а неработещ канал, който е върнал мръсната вода в домовете им.

Притесненията са, че в събота и неделя се очакват още проливни дъждове в Монтана.

Подробна 10-дневна прогноза за времето можете да намерите в Sinoptik.bg