Веселин Вучков: МВР е пред фалит, това е номер на Йовчев да ни блокира

11 Ноември 2014 | 10:41
0 коментара
Политика
213 млн. лв. е дефицитът към края на годината, до дни назначават зам.-главен секретар, за да няма двувалстие

Към края на декември финансовият недостиг в МВР е 213 млн., от които 117 млн. за заплати и осигуровки. Това означава, че МВР е пред фалит. МВР няма да може да работи нормално. Това е номер – прие се нов закон за ведомството без разпоредбите в него да са финансово обезпечени. Това обяви по Нова ТВ новият вътрешен министър Веселин Вучков. Той припомни, че бившият финансов министър Чобанов е изпратил писмо до предшественика му Цветлин Йовчев, че няма пари за осигуряването на този закон, но чисто политически, ветото на президента бе преодоляно и законът бе приет, обясни Вучков.

Вътрешният министър изрази недоумение, как е възможно важно веществено доказателство, каквито са тефтерчетата на Филип Залатанов да бъдат оставени без надзор и да изчезнат.

Не може безотговорно да се подхожда към важни документи. Ако липсва оригиналното веществено доказателство, делото става трудно, но не и непреодолимо за решаване. Прокуратурата трябва да даде отговор какво се е случвало, посочи Вучков.

Службите за сигурност в България продължават да тънат в миналото, провалите там са много и в ДАНС и в МВР. ДНАС издава на съмнителни хора бързо достъп до класифициране информация. Подслушван беше общински съветник за оказване на натиск и внушения, припомни Вучков някои от гафовете на кабинета „Орешарски”.

Аз съм човек на закона и няма да си позволя експерименти. Законът за МВР е влезнал на 1 юли в сила и има избран главен секретар, независимо, че аз като депутат съм критикувал работата му. Но законът ми дава правото да назнача зам. главен секретар. В момента съм се спрял на две лица, които са обект на проверка и до края на седмицата вероятно ще бъдат назначени. Няма да допусна двувластие в МВР, всеки служител ще бъде оценяван по неговите качества. Не трябва шефове на ДАНС, главен секретар и други ръководители да се назначават непрозрачно. Готови сме с нови законодателни проекти в тази посока, заяви Вучков. Той защити ръководството на МВР по време на първия кабинет на ГЕРБ и припомни, че по времето на Цветанов бяха поставени в затвора знакови лица от престъпността, разбита беше бандата за отвличания.

Отношенията ми с Цацаров са добри, работим по съвместни проекти. Аз съм от хората, които няма да престанат да се противопоставят на задкулисието, на един невидим пръст, който задвижваше медийни и институционални акции срещу политици и граждани. Вероятно не става дума за едно лице, а за група. Ще се опитам да извърша качествена реформа в полицията, която да спре мафията и битовата престъпност, обеща Вучков.

Добавете Вашия коментар

TOP