В социалната мрежа "ври и кипи", "Иглата" ли е ЮДА? Защо служителят на ДАИ К. Механджийски е изведен без белезници и не е в ареста при колегите си

26 Април 2018 | 07:28
8 коментара
Криминално

В социалната мрежа "ври и кипи", "Иглата" ли е ЮДА? Защо служителят на ДАИ Кирил Механджийски е изведен без белезници от сградата на ДАИ-Благоевград и не е в ареста при колегите си, питат благоевградчани в социалната мрежа?

След вчерашната пресконференция на Специализираната прокуратура и ГДБОП стана ясно, че срещу служителите на Държавна автомобилна инспекция Благоевград са постъпили десетки сигнали за корорупция от транспортни фирми. В следствие на което още през месец ноември на 2017 год. Антимафиотите от БОП-Благоевград са приложили външно наблюдение, както и специални разузнавателни средства в сградата на ДАИ, а именно в двата кабинета, където инспекторите работели в екип по двама.

На читателите на Pirinsko.com им прави впечатление, че при акцията на Специализираната прокуратура, ГДБОП и ДАНС без белезници бе изведен само и единствено инспектор Кирил Механджийски, който вчера не бе привлечен, като обвиняем в организирана престъпна група, както колегите си:

Ето пълния списък на задържаните при зрелищната акция служители на ДАИ  – Благоевград, на които вчера им бе предявен обвинителен акт за организирана престъпна група. Всички 11 служители са задържани с прокурорско постановление за 72 часа. Мярката за неотклонение ще се гледа на 27 април /петък/ в Наказателен специализиран съд - София.

В ареста остават:

Ангел Янчев

Димитър Занков

Никола Панов

Евтим Гоцев

Бойко Ханджийски

Райко Динев

Красимир Иванов

Георги Глинджурски

Росен Марков

Петър Денишев

Димитър Туджаров

Няма привлечен човек за лидер на групата, всички са за участие в организирана престъпна група. Средно дневно сумата, която е разпределяна като подкупи, за да се извършва тази дейност е от порядъка на 1200 евро.

Това обяви зам.-шефът на Специализираната прокуратура Даниела Начева на специална пресконференция, която бе дадена по повод арестуваните служители на ДАИ-Благоевград вчера.

„Престъпната схема е била осъществявана по следния начин. Инспекторите са работили в екипи от по двама души. Те са действали в тази конфигурация в срок от един месец. В рамките на този месец след неговото изтичане те са били прегрупирани на ротационен принцип. Съответно транспортните фирми са получавали известия от съответния инспектор, че ще им бъде извършена проверка. В тези известия са били посочвани нужните документи, които те следва да представят за осъществяване на тази проверка. Документите са били представяни на място в работните помещения на тези инспектори. Съответно начинът, по който е извършвана проверката и установяването на сериозни нарушения, които по закон е следвало да се санкционират с глоби от порядъка на хиляди левове, са били замествани с дребни нарушения", заяви Начева.

По думите ѝ инспекторите са търсили възможност да издадат акт за установяване на нарушение, което се санкционира с минималната глоба от 200 лв.

"Обикновено това били изтекли срокове на годишни технически прегледи на транспортни средства, които следвало да осъществяват транспортна дейност. Имало е и случаи, при които за да се стигне до такъв минимален размер на глобата и да се установи нарушение, което да не се санкционира тежко, самите инспектори са извършвали подправка на товарителници на конкретни транспортни средства, така че да се окаже, че към датата на извършване на съответния транспорт, конкретното транспортно средство е били с изтекъл годишен технически преглед“, допълни тя.

Така  се отчитали активна дейност по контрол на тези транспортни фирми, а от друга – сериозните нарушения, които тези фирми са допускали, са били прикривани.

"Съответната компенсация за това са били съответните подкупи, получавани от инспекторите. Тези подкупи са били поставени в пликове, размерът е бил около 300 евро на транспортна фирма и са били поднасяни в работните помещения на тези инспектори под документите, които е следвало да представят. Екипите са били формирани на случаен принцип във всеки определен ден под график. В края на работния ден сумите, събирани като подкуп са били разпределяни между инспекторите, участвали в конкретния ден в дадена проверка на дадена транспортна фирма", допълни прокурорът.

Ръководителят на Специализирана прокуратура Иван Гешев заяви, че с ГДБОП работят като добре смазана машина. Директорът на ГДБОП главен комисар Ивайло Спиридонов обясни, че първоначалните данни, които са придобили са от пострадали - лица, които са плащали подкупи и от техни оперативни източници. „Първоначалната информация я придобихме от началото на месец ноември”, каза той. Гешев потвърди, че сред обвинените е и съпруг на прокурор от специализираната прокуратура.

„Наказателната отговорност е лична за лица, които са извършили престъпления. Специализираната прокуратура не покровителства никого, включително и близки на нейни служители”, каза той. Да, каза той, факт е, че „едно от лицата, явно, е съпруг на прокурор от специализираната прокуратура”. „Да, това е факт, но е факт и че това лице към момента е с повдигнато обвинение, взета му е мярка 72 часа и ще носи отговорността в зависимост от това какви доказателства се съберат, както ще бъде за останалите привлечени към наказателни отговорност лица”, заяви Гешев. Тя от вчера е в отпуск.

Става въпрос за Ангел Янчев, който е съпруг на Ирина Арменова, която беше зам.-прокурор на Районна прокуратура – Петрич преди да спечели конкурс за преместване в спецпрокуратурата.

„Да, има и лице, мисля че зам.-шеф на ДАИ Благоевград, който е в роднински връзки със служител от Министерство на транспорта”, призна още той.

Добавени коментари

ККК публикува:
26 Април 2018 | 20:33
"На кой викат иглата", на Никола Панов.
hhh публикува:
26 Април 2018 | 17:43
komentirajte snimkata kosturkov
Деси публикува:
26 Април 2018 | 14:46
Красимир Иванов. Кафето ли е
в полицията ври и кипи публикува:
26 Април 2018 | 13:28
В полицията ври и кипи - върви залагане, с колко човека са изневерите на скандално известната счетоводителка - Слава Димитрова. След като въпросната ,,кокона" беше изловена на калъп от мъжа и - Велимир с поредната бройка, явно юздичките са и доста скъсени! По данни на запознати мобилният телефон и е спрян и са и забранени разговорите с колеги от мъжки пол. Мъжът и, който е общ работник в известна благоевградска фирма за мебели явно и е закачил и GPS навигационна система, тъй-като същата не напуска кабинета си, за да не се засече с някой от любовниците си. Същата се движи по града единствено в негово присъствие или стои заключена у дома.Реакцията на въпросният господин не е неочаквана, с оглед на факта, че е известен с големите си комплекси и чувството си за малоценност! Очаквайте подробности!
Батко публикува:
26 Април 2018 | 12:29
Кой е Батко?
Павел публикува:
26 Април 2018 | 12:01
И кой е Христос?
Пешо публикува:
26 Април 2018 | 08:51
Това го има само в най-скапаните държави. Да наречеш Юда този, който е предал на правосъдието група бандити!
Ад публикува:
26 Април 2018 | 08:42
На кой викат иглата

Добавете Вашия коментар

TOP