В НС връщат старата схема на гласуване, разхлабиха мерките

12 Май 2020 | 14:12
0 коментара
Политика

В НС връщат старата схема за гласуване на законопроектите, като разхлабиха мерки още преди падането на извънредното положение. Това стана ясно от думите на шефката на парламента Цвета Караянчева. Преди извънредното заседание на НС е имало председателски съвет, където темата е била обсъждана.

Така в началото на пленарното заседанието депутатите си вкараха като първа точка в дневния ред за решение за промяна в работата на НС в извънредно положение. Народните представители решиха да гласуват по стария начин и всеки закон или предложение в дневния ред ще бъде гласувано веднага след дебатите по него.

За времето на извънредното положение от НС бяха направили промени в правилника си. Така обсъжданията и дабтите по даден закони бяха през деня, а гласуванията започваха поне 30 час по-късно. С цел да се спазват мерките и препоръките за дисканция  птк в залата се редуваха по две групи депутати. Така самият процес отнемаше много по-дълго време.

Сега шефката на НС Цвета Караянчева и лидерът на НФСБ и зам.-председател на парламента Валери Симеонов са внесли ново проекто решение, с което регламентиурат гласуването.

Отпада и изискването при дебатите в зала да присъстват само изказващите се депутати, членовете на водещата комисия и други народни представители и залата да не са повече от 1/4 от народните избраници едновременно.

Добавете Вашия коментар

TOP