В Гоце Делчев: Откриха бюст-паметник на митрополит Натанаил Неврокопски

09 Март 2020 | 11:56
1 коментара
Култура

Бюст-паметник на митрополит Натанаил Неврокопски беше открит въпреки дъждовното време.

Това стана пред стотици неврокопчании Негово високо преосвещенство Неврокопски митрополит Серафим и кмета на община Гоце Делчев Владимир Москов.

В знак на преклонение и признателност към делото на митрополит Натанаил бяха поднесени венци и цветя пред новоткритият му паметник. Решението за издигане на паметник на Неврокопски митрополит Натанаил на едноименния площад е решение на общински съвет Гоце Делчев от преди една година. Той е дело на младият и талантлив български скулптор Илия Бояров.

Дядо Натанаил е роден на 16 ноември 1952 г. в с. Копривлен със светското име Илия Иванов Калайджиев. 

Основното си образование завършва в Гоце Делчев след което, през 1968 г. постъпва като послушник в троянската света обител и презе сента на същата година е приет в Софийската духовна академия. През 1974 г. приема монашеството с името Натанаил. От 1976 г. е студент в Атинския духовен факултет а през 1968 г. е на богословска специализация в Източно-църковния институт в гр. Регенсбург, Германия. От ноември същата година е енорийски свещеник в българската православна църковна община в Лондон. На 24 април 1994 г. е канонически утвърден за Неврокопски митрополит. Д

ядо Натанаил Неврокопски умира на рождения си ден, 16 ноември 2013 година, на 61–годишна възраст.

Добавени коментари

Като кажеш "А"-кажи и "Б" ! публикува:
09 Март 2020 | 21:05
Пишете нещо за летните му ваканции,докато е студент в Атинския духовен факултет.Къде е бил,какви ги е вършил този агент Благоев.А нещо за неговата роля при убийствата на отец Стефан Камберов.Какви ги вършеха с о.Янко Русков? Това е срамота и ГАВРА! Може би точно такива "заслужават" почит и уважение! Да се не сгният дано! Такава "държава" почита такива "героии"! Убиици!Но си намериха мястото-И Натанаил /агент Благоев/,и Кирил -Варненски-агент Ковачев.Също герой от Зограф!

Добавете Вашия коментар

TOP