България и Гърция могат да изиграят ролята на мост между ЕС и Русия.

Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас след подписването на Меморандума за транспортен коридор между България и Гърция. Документът регламентира развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе“.

Проектът е на стойност малко над 1 милиард евро. Все още не е ясно откъде ще дойде финансирането за него, но надеждите са коридорът да бъде завършен в следващите 10 години, заяви транспортният министър Ивайло Московски, който подписа меморандума от българска страна.

Московски беше част от българската делегация в Кавала, водена от премиера Бойко Борисов.   

„Денят на Съединението в България е интересна символика. Действително днес обединяваме усилията си, свързваме Егейско с Черно море и с Дунав“, заяви Ципрас, след подписването и разговорите си с Борисов.

„На Балканите сме се били и убивали и нищо позитивно не е произлязло. Ще направим така, че Балканите от един барутен погреб да станат пример за просперитет”, заяви Борисов, който изтъкна напредъка на България и Румъния за 10-те години членство в ЕС.

"Един от проблемите на Балканите е коя държава е най-велика.

Дали е Велика България, дали е Велика Албания, дали е Велика Гърция, дали е Велика Македония, дали е Велика Сърбия.

Тръгнем ли по тази плоскост най-великите да обединяват или да разделят, историята е достатъчно ясна. Затова ние с присъщата си скромност започваме с по-простички неща. Имаме ли Белград – София магистрала, строи ли се? Догодина ще стане! Имаме ли скоростна жп линия? Догодина сигурно ще стане! Имаме ли с Истанбул магистрала и жп линия? Имаме! Имаме ли със Солун жп линия и магистрала? Привършваме", заяви Борисов. 

Българският премиер допълни, че предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС ще бъде „балканско председателство”,

защото един от фокусите му ще бъдат проблемите на региона.

Още през октомври Борисов и Ципрас ще поискат среща с председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която да се обсъди развитието на полуострова.

„Без нашия принос ЕС не може да се справи пред редица предизвикателства, пред които е изправен. Откриват се и дискусиите за бъдещето на Европа, водят се дебати за изгледа на Европа, участваме в тях не като наблюдатели, а допринасяме дейно за обогатяването на тези разговори“, заяви гръцкият премиер в Кавала.

„Що се отнася до съвместното справяне с кризи, като тази с бежанците, мога да кажа, че имаме сътрудничество и по този начин откриваме нови хоризонти“, допълни Ципрас.

Той също обърна внимание на факта, че историческите връзки на двете страни с Русия могат да помогнат за подобряването на отношенията между Брюксел и Москва.

Двамата премиери изтъкнаха важността и на съвместните енергийни проекти, като утре предстои среща на енергийните министри на България и Гърция в Александруполис.