Утре е Сирни заговезни: 3 неща, които задължително трябва да направите в този ден!

09 Март 2019 | 18:13
0 коментара
Култура

Православният празник Неделя на всеопрощението е светъл ден, когато всеки може да се откаже от обидите и да изглади конфликтите, като поиска прошка.

Този ден е време на прошка на обидите и пречистване на душата от лоши мисли. В Православието се обръща специално внимание и до днес, защото е важно да се влезе в пост с добро настроение и без тежест от сериозни мисли от причинени или направени обиди.

Традициите на Сирни заговезни

Традиционно неделята „Прошка” започва с утринната служба в църквата, по време на която свещениците искат прошка от енориашите и им напомнят важността на този ден.

Смята се, че онези, които не могат да прощават, няма да бъдат простени от самия Господ, затова църквата призовава всеки да бъде по-добър и да не допуска отрицателни мисли и действия.

В деня на празника е важно да се обърне внимание на духовното израстване, да се изоставят нецензурни и лоши мисли. Взаимопомощ и подкрепа идват на преден план. Също така на този ден си заслужава да се отложат битовите дейности, за да не се отклоняваме от основната цел – духовно очистване.

Традиционно в деня на Прошката се провеждат семейни вечери, на които са поканени всички роднини. Това се прави, за да се укрепят семейните връзки, да се общува с всички, които са скъпи на сърцето, да се иска прошка от тях.

На Сирни Заговезни – преди началото на Великия пост, православните християни за последен път до Великден вкусват млечни продукти и яйца. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.
Извършва се и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, предимно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
Също така е обичайно да не се почиства масата след вечеря, а да се покрива с чиста бяла кърпа, за да има изобилие в къщата. С оставените от храната трохи се хранят птиците и животните, така че в къщата цари благополучие.

На прошка в неделя, 10 март 2019 г., си струва да отидете на църква с цялото семейство, за да се помолите и да усетите светостта на момента.

Свещениците призовават вярващите да прощават и да се извиняват за техните думи и действия, които биха могли да причинят обида. Тези, за които е трудно да направят това, могат да поискат съвет от духовния баща, да се изповядат, за да отворят душата си пред Господа и да свалят бремето.

Неделя на всеопрощението е още една причина да се променим към по-добро, да прегледаме живота и приоритетите си, да се сбогуваме с миналото и да започнем на чисто. Доброто настроение и усмивките на най-близките хора ще бъдат най-добрата награда в този светъл ден.

Добавете Вашия коментар

TOP