Урок по родолюбие в Банско

20 Ноември 2017 | 16:31
0 коментара
Култура

В читалище „Никола Вапцаров – 1894г.“ бе проведен поредния урок по родолюбие,този  път на тема „Стиховете на дядо Славейков“, по повод 190 години от рождението на поета.

 

Една съвместна проява на читалището и СУ“Неофит Рилски“. Любов към три неща е раздухвал в детските гърди старият Славейков – най-напред България, после татко и мама и накрая труда.

И трите са вечни, а тяхната вечност е дала безсмъртие  на тъй  простичките и сладки  стихотворения  на най-първия  и най-стария  български поет за деца.  Интересни факти за житейския и творчески   път на Славейков  разказаха учителките г-жа Кърпачева, г-жа  Палазова и директора на училището г-жа Елеонора Барякова.

С вълнение и артистичност учениците от  четвъртите класове  рецитираха едни от най-хубавите и мъдри  стихотворения на дядо Славейков - „Малък Пенчо“, “Баба за дренки“, “Пчелица“, “Родина“, “Славейче“, “Майка“ и др. Тези стихове живеят  вече  близо два века, откърмили са добро  в сърцата  на милиони българи и все така отиват далеч в бъдещето.

Всички  участници и гости на проявата  изпяха заедно една от  вечните български песни  - „Татковина“ по текст на големия Петко Р. Славейков.

Добавете Вашия коментар

TOP