УЕФА затвори стадион "Васил Левски" и наложи глоба от 85 000 евро

29 октомври 2019 | 17:09
0 коментара
УЕФА затвори стадион "Васил Левски" и наложи глоба от 85 000 евро

Следващият двубой на националния ни отбор по футбол от квалификациите за Евро 2020 срещу Чехия на 17 ноември на стадион „Васил Левски“ ще се играе при закрити врата.

Това е наказанието, наложено от УЕФА по чл. 14 от Дисциплинарния правилник на централата след расистките прояви на част от публиката по време на двубоя България – Англия от 14 октомври.

В допълнение, Европейската футболна централа наложи условно наказание от още един домакински двубой без публика на представителния ни тим, което ще стане ефективно при повторно подобно провинение в рамките на следващите 2 години. Освен това Българският футболен съюз ще заплати обща глоба в размер на 85 000 евро заради расистките прояви и неуважително поведение по време на изпълнението на националния химн на гостуващия отбор преди началото на споменатия двубой.

От БФС подчертават, че инцидентите от 14 октомври на ст. „Васил Левски“, предизвикали огромен международен отзвук и създали голямо обществено напрежение, не са успели да попречат на професионалната и ефективна реакция на всички отдели и звена на централата. "Благодарение на усърдната и компетентна работа на администрацията на БФС и правните партньори на Съюза, както и на перманетните усилия в борбата с расизма, ксенофобията и нетолерантността по трибуните, българският национален отбор избегна по-тежки санкции. Искрено вярваме, че в бъдеще българските футболни фенове ще докажат с поведението си, че неоснователно са станали обект на обвинения в липса на толерантност и уважение към съперниците. Това ще е от полза за всички – както за футболистите, така и за феновете, а и за международния спортен престиж на България", пише на сайта на съюза.

От БФС ще информират допълнително притежателите на пакетни билети за мачовете на националния отбор за начините, по които ще бъдат компенсирани за невъзможността да гледат наживо двубоя с Чехия.


Добавете Вашия коментар!