Училището в с. Катунци партньор по проект "Водата - анализ на експериментални изследвания"

15 Февруари 2019 | 12:49
0 коментара
Бизнес

ОУ „Христо Ботев”, с. Катунци, общ. Сандански е партньор в проект: ”Водата – анализ чрез експериментални изследвания”, № 2018-1-PL01-KA229-051147_3  по програма „Еразъм+”.

Другите училища – партньори в проекта са: Szkoła Podstawowa Nr 11, Elbląg, Полша/координатор/ и Scoala Gimnaziala Mircea cel Batran, Curtea De Arges, Румъния. Срокът за изпълнение на проекта е от 01.09.2018 до 31.08.2019, а бюджетът е 12 240 Евро.

До края на декември 2018 са реализирани следните дейности:

– Представяне на проекта в сайта /блога/ на училището и  социалната мрежа facebook;

– създаване на проект в платформата etwinning  „WATER” и представяне на целевата група ученици в Twin Space и блога;

– създаване на блог за проекта за информация на учениците, родителите и общността;

-утвърждаване на  правилата за комуникация и сътрудничество;

– представяне на училището и региона в блога на проекта и в платформата etwinning ;

– създаване на група на проекта във facebook;

– конкурс за лого на проекта;

– създаване на албум “Фауна и флора във вашия регион”- арт състезание (изложба в училище и представяне на изложбата по време на информационна среща с родителите);

– занимания по разговорен английски език;

– работа с природни материали;

– практически урок по музика, свързан с водата. Учениците подготвиха песен за водата на български език, която беше представена по време на информационна среща с родителите;

– Ден на „Еразъм +” –информационна среща с родителите, на която бяха  представени дейностите до момента и бяха наградени участниците в конкурса за лого и арт-състезанието.

Бяха реализирани следните пътувания с учебна цел:

– посещение на минералните извори в с. Огняново;

-посещение и наблюдение на реката около с. Катунци;

-посещение и наблюдение на ВЕЦ – Горно Спанчево;

Посещение в информационен център на НП „Пирин”, град Сандански и интервю с представител на НП „Пирин”  за водните ресурси в парка, както и за обучението по екология и опазване на природата.

През януари 2019 бяха разработени екологични правила на български и английски език. Правилата са поставени на табло в училището, където могат да бъдат прочетени от всички.  Също така беше създаден интерактивен  речник под формата на презентации и табла. Думите, включени в речника, са свързани с водата и представляват интерес за всички възрастови групи – ученици, студенти, възрастни. Към всички думи има подходящи снимки /изображения/.

От 5 до 9 февруари ОУ „Христо Ботев”, с. Катунци беше домакин на първата среща за обучение, учене и преподаване /краткосрочен обмен на ученици и учители/. Посетиха ни четиринадесет ученици и четирима учители от двете училища – партньори.

Дейностите, които бяха съвместно осъществени от домакините и гостите по време на срещата, са следните:

Посещение на парка в Сандански. Взимане на проби от водата в езерото и река Санданска Бистрица. Посещение на минералните извори в Сандански. Взимане на проби от минерална и питейна вода. Посещение на Мелник и Роженски манастир. Посещение в училището в Катунци. Работа по проекта:  музикално-артистична програма и песни за водата на български език, представени от учениците от с. Катунци; презентации за училищата-партньори, общините, областта, държавата;  среща с представители на местните власти.   Интеграция и активно общуване на учениците на английски език.

Анализ на водата около нас:  Посещение на ВЕЦ Горно Спанчево. Наблюдение на водата и околната среда в района около ВЕЦ. Наблюдение на реката около с. Катунци и взимане на проби от водата. Посещение на минерален извор „Преподобна Стойна” и  взимане на проби от водата. Посещение на музея и базиликата в Сандански. При своето посещение в музея гостите изработваха цветни мозайки по технология, позната от над 2 000 години. Посещение на минералните извори в Рупите и село Марикостиново – взимане на проби от водата и наблюдение на природата. Посещение на Хераклея Синтика.

Петък /08.02./ беше „Ден в лабораторията”.  Учениците и учителите се включиха активно  в проучвания и наблюдения. Посетихме ЗПГ – Сандански и участвахме в практическо занимание в лабораторията за изследване и анализ на водата. Установихме, че пробите от вода от изворите „Мирото”, „Преподобна Стойна”, както и питейната вода в Сандански и Elbląg, Полша са чисти.  Денят в ЗПГ – Сандански продължи с работна среща по проекта, на която учителите и учениците представиха обобщение на дейностите и изготвиха цялостна оценка за работата по проекта до момента. След това бяха връчени сертификатите за участие в срещата на всички гости. Беше направен план за следващата среща за обучение, учене и преподаване в Румъния, която ще се проведе от 11 до 17 март.

В последния ден от посещението си в България учениците от Румъния и Полша преживяха незабравими емоции заедно със семействата на  техните партньори от училището в с. Катунци. По време на този ден някои ученици посетиха фестивала „Златен грозд” в град Мелник, където играха хора и народни танци заедно с техните партньори и семействата им, а други ученици посетиха парк-музей Самуилова Крепост. Учителите посетиха забележителности в Гърция – манастира „Св. Йоан Предтеча” в с. Акритохори, Рупелското дефиле и езерото Керкини. Посещението завърши с официална вечеря – парти за всички участници в проекта.

Ето част от коментарите на нашите гости за срещата в България:

„За нас наистина беше удоволствие да ви посетим. Обичаме хората, атмосферата и всичко около нас. Имате невероятен и изключително мотивиран координатор. Няма проблем, който не би се наел да реши. Планираните дейности бяха интересни, вдъхновяващи и образователни. Заредени сме с незабравими преживявания. Всички са много любезни и готови да помагат. Благодарим на целия екип за управление и изпълнение на проекта от ОУ „Христо Ботев”, с. Катунци. Благодарим на учениците от Катунци и техните семейства за всички занимания и дейности с нашите ученици днес. Нашите ученици са изключително развълнувани. Благодарим за това!!!”

Екип за управление и изпълнение на проекта: Павлина Михова – директор; Божидар Харисков – координатор; Иван Костов – отговорник проектни дейности; Митра Чорбаджийска – отговорник проектни дейности; Теменужка Цветанова – отговорник проектни дейности; Запринка Синтюкова – технически секретар.

Ученици-ползватели по проекта от ОУ „Христо Ботев”, с. Катунци:  Огнян Фъфлев, Иван Гелишев, Дейвид Вълков, Деница Георгиева, Златомира Синтюкова,  Алекс Кисов, Георги Скендеров, Йоана Дюлгерова, Теодора Каменова, Никол Маркова, Станислав Тагарев, Александър Костадинов.

Добавете Вашия коментар

TOP