Ученици от Разлог мериха сили на училищни състезания по професии

23 Февруари 2019 | 10:38
0 коментара
Общество

РПГ „Н.Стойчев“ в Разлог бе домакин на училищните състезания по професии.

Учениците взеха дейно участие в надпреварите за призовите места.В училището бяха организирани 4 състезания: „Най- добър млад готвач“, „Най- добър млад сервитьор“, „Програмиране“ и „Икономическа информатика“.

Състезанието „Най-добър млад готвач“ протече много динамично и за участници, и за жури.Състезателите бяха 5 ученици от X, XI и XII клас.

Преди да започнат надпреварата им бе изчетен инструктаж, а след това си изтеглиха номера.

На всички бяха раздадени кошници с продукти и трябваше да приготвят две ястия:

1. Топло предястие от бутер тесто с плънка; 2. Основно ястие от бон филе.

Участниците имаха 2 часа за работа.

Стартираха много въодушевени и нахъсани за победата.През целия процес на работа те бяха концентрирани и успяха да впечатлят журито със съчетание на продукти, използване на наученото в часовете и огромна доза въображение в оформянето на чиниите.Старанието и умението на всеки един пролича по вкусните ястия и прекрасно подбраното меню.

Ястията бяха оценявани от жури в състав: г-н Петър Кулин – председател и членове г- жа Пелагия Джупанова и г-жа Ваня Джунева.Накрая бе отличен и победителят- Мария Вълчева от XII в клас.Всички получиха грамоти за участието си на училищното състезание.

Състезанието „Най-добър млад сервитьор“ премина под ръкодоството на г-жа Веселка Мунина и г-жа Иванка Финдрина.

Участниците бяха петима ученици от XI и XII клас.Началото на надпреварата бе дадено с изчитането на инструктаж, а първата им задача бе решаване на тест.След приключване на теста всеки един от тях си изтегли меню, по което трябваше да подредят маса за двама.Състезателите се справиха впечатляващо, демонстрирайки знания и умения в сервирането.

Всеки един от тях премина и през устна презентация на своите стъпки около подреждането на масата

.Гост на събитието бе инж. Мария Кузманова – заместник- директор на РПГ.

Журито избра победителят в състезанието –Рада Гергинина от XII а клас.

Учениците от специалност „ Икономическа информатика“, подготвени от г-жа Тодорка Фарфарова и г-жа Горица Власева, се състезаваха в модули, свързани с професионални компетентности по счетоводство. Учениците бяха разделени на четири отбора, а самото състезание протече в три кръга- решаване на тест с понятия от общата теория на счетоводната отчетност; решаване на счетоводна задача; решаване на кръстословица

. Участниците бяха оценявани от жури- Мария Праматарова, главен счетоводител на гимназията, г-жа Тодорка Фарфарова и Мария Михова, ученичка в 12 клас,специалност „ Икономическа информатика“ .Водещ на състезанието беше Кристина Кондева, а асистент- Милена Рачева.

Гости на събитието бяха г-жа Васка Пенева, директор на училището, и ученици от осми клас. Състезателите показаха много добри знания и умения.Бяха прецизни в работата си.

Победители в състезанието са: Първо място-Георги Сагрев от IXБ, Симона Симеонова от XБ клас и Спасимира Корунова от XI Бклас. Всички получиха награди и грамоти за доброто представяне.

Ученици от XБ клас,специалност „ Икономическа информатика“, се впуснаха в състезание по програмиране. Радослав Шапков, Христо Тошков и Янек Ядков показаха отлични умения, a за доброто представяне на учениците заслуга има г-жа Анета Даилова.

Получиха грамоти и книга с посвещение за реализация в света на програмирането.

Добавете Вашия коментар

TOP