Търговските вериги готови да дадат повече място за БГ храни

15 Април 2020 | 13:28
0 коментара
Бизнес

Земеделското министерство и големите вериги постигнаха единодушие по отношение на предложението за отделяне на повече място за родна продукция в търговските обекти, съобщи ресорният министър Десислава Танева по време на извънреден брифинг в МС.

На проведена по-рано среща премиерът Бойко Борисов и министърът и представители на верите успяха да договорят допълнителни мерки, които да удовлетворят всички страни – производители и търговци.

Приети са две мерки –

създаването на регионални канали за къси доставки и държавна помощ в размер на 5 милиона лева за стимулиране изкупуването и заплащането на българските оранжерийни домати, краставици и пипер от малките хранителни магазини по места.

"На срещата не само се обединихме около работещи мерки, но и имаме общо
разбиране. От една страна, за необходимостта по разумен начин да бъде
подпомогнат българският производител. Нещо, което сме правили досега, но
ситуацията в момента е различна. Посланието, което искам да отправя, е, че в
кризисна ситуация трябва да се отворят максимално много канали и мерки, които да
разрешат този комплексен проблем", каза Милена Драгийска, главен изпълнителен
директор на „Лидл България“.

"Представихме допълнителни мерки, по които работихме през последните дни – за
финансиране и улесняване на логистиката. Искам да уверя, че българските
производители могат да са спокойни, тъй като сме убедени, че тази подкрепа е
изключително важна в този момент. Поискахме от Министерството на земеделието
да скъсим пътя на комуникация, за да можем по места да помогнем на найспешните, които буквално утре биха извадили продукция и на които им е отказан
износ", каза още Драгийска.

Тя увери, че застават категорично зад становището, че българското сурово мляко
трябва да бъде минимум на 90% онази суровина, която да се вложи в млечните
продукти, които се произвеждат в България.

"Ако през 2018 г. „Лидл“ е помогнал на български производители да изнесат
продукция в други страни, в които има магазини на веригата, и тя е била на стойност
от 30 милиона лева, през 2019 г. същият този обем е нараснал на 42 милиона лева",
поясни Милена Драгийска.

„Ще продължаваме да поставяме на своите рафтове качествена българска продукция”, категоричен беше Йордан Матеев от Сдружение за модерна търговия, като призова потребителите да изберат българското.

В сутрешния блок на БНТ днес Танева обясни, че за да бъдат удовлетворени исканията на търговските вериги е въведено само едно задължително условие -

в обектите им да има достатъчно място за българска продукция.

От последния вариант на постановлението на министерството на земеделието дори е изключено изискването за 50% родни стоки по щандовете, магазините могат сами да решават по какъв начин да представят продукцията на българските фермери.

В отговор на въпрос дали подобни неразписани мерки биха довели до корупция, Танева беше категорична, че подобно нещо няма как да се случи.

"Къде виждат корупция? Нашето предложение е такова именно, за да направим реализирането на този модел - регионални производители,предлагане, място за тях, който функционира в почти всички страни от Европейския съюз", обясни тя.

Министърът на земеделието беше категоричен, че ако до периода на прибиране на реколтата, който започва съвсем скоро у нас, не се подобрят логистиката и възможностите за достъп българското производство до крайния потребител

има риск тонове от родната продукция ще бъдат изхвърлени.

Танева направи препратка и към съседна Гърция, където е въведен седмичен доклад до държавата относно изкупената от веригите фермерска продукция. В други европейски страни пък има данък, който отива за производителите. Според нея обаче това не е решение - "важното е да бъде похабен земеделски труд, те да могат да го предложат и да оцелеят".

Министърът успокои фермерите, вложили средства в продукцията си, че няма да има никакви пречки пред реализирането й у нас и в чужбина. "В момента разполагаме с 1.4 млн. тона пшеница и тя ще ни стигне за 1 година. Не предвиждаме забрана на износа, България е ресурсно богата страна на зърнени суровини, нетен износител, в челните места сме по търговия - подобно решение би било в наш ущърб. ", коментира Танева.

По-рано днес във видеоконферентен разговор със земеделците Бойко Борисов е изтъкнал, че

държавата прави всичко по силите си, за да подкрепи земеделския сектор и родното производство.

Министър-председателят е категоричен, че на първо място сега в условията на извънредно положение е здравето на българските граждани. „Най-важно е да ви запазим живи, после всичко останало ще дойде от само себе си, ще се стегнем и ще го направим. Сега се мъчим с такива мерки да ви помагаме, каквото може да се направи. Първата цел ми е да сме живи“, заяви Борисов.

От бранша са посочили, че стоят зад усилията на кабинета и са допълнили, че правителственото постановление е алтернатива за малките производители. Те отбелязаха, че такава организация е създадена и в други държави. На срещата производителите са подчертали, че искат да продават стоката си в България и по думите им, именно търговските вериги са канал за реализация на продукцията им. Те настояват срокът на действие на Постановлението да бъде без ограничение. Стопаните са заявили още, че адмирират усилията на държавата за решаване на проблемите в сектор „Земеделие“.

Добавете Вашия коментар

TOP