Трима инспектори от ДАИ на съд за рушвети от 300 до 5 000 лева

02 Април 2020 | 15:33
0 коментара
Криминално

Трима инспектори от областния отдел „Автомобилна администрация“ в Пловдив отиват на съд за приемане на рушвети от транспортни фирми.

Подкупите били от 300 до 5 000 лева, съобщиха от окръжната прокуратура в Пловдив.

Оттам уточниха, че Димитър Янакиев, Станко Милушев и Паун Тенев са приемали рушветите между 1 юни 2017г. и 24 юли 2019г. в Пловдив и в Асеновград. Длъжностните лица били инспектори в сектор „Контролно-административна и наказателна дейност“. Според държавното обвинение тримата са направили контролни проверки на три фирми, като са ги изнудвали посредством злоупотребата със служебното си положение. По време на разследването било установено, че на тримата било възлагано да правят проверки на различни транспортни фирми в пловдивско. Някои от инспекциите се извършвали в Областен отдел „Автомобилна администрация“ в Пловдив, а на фирмите с повече регистрирани товарни камиони - на място в офисите им.

Обикновено обвиняемите съобщавали на представителите на съответното дружество, че при проверката са констатирани множество и различни нарушения, като например - неспазване на дневни и седмични почивки от шофьорите, управление на водачи с изтекло или липсващо удостоверение за психична годност, невписани в лиценза на дружеството транспортни средства и др. Тримата многократно заявявали на представителите на съответната фирма, че за така изброените нарушения са предвидени драстични глоби от порядъка на няколко хиляди лева,  като можело да се стигне и до временно спиране от движение на камиони или до отнемане на лиценза за извършване на дейност. За да не съставят актове за всички установени нарушения, обвиняемите искали суми в размер от 300 до 5000 лева. След това те съставяли актове за дребни нарушения с глоби за около 50 лева. През есента на 2019 г. били извършени проверки в Областния отдел „Автомобилна администрация“, като били установени нарушения в работата на тримата обвиняеми.

Спрямо всеки един от тях е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ от 3 октомври 2019 г. За престъплението, в което са обвинени, законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 3 до 10 г., глоба до 20 000 лева и лишаване от права.

Добавете Вашия коментар

TOP