Три месеца до местните избори в Пиринско кметовете на ГЕРБ имат тежко имиджово увреждане

17 Юли 2019 | 00:00
1 коментара
Политика

Местните избори през октомври 2019 вече оказват влияние върху политиката – започват номинации, търсене на партньорства и разработване на стратегии.

ГЕРБ ще хвърлят целия си наличен ресурс за спечелването им, което за тях е въпрос на политическо оцеляване на кабинета.

Оставащите три месеца до провеждането на местните избори „размърда“ всякакви малки, маргинални, корпоративни, шоу и други субекти, попаднали в общинските съвети в Пиринско.

Зачестиха сигналите до Прокуратурата и Етичната комисия на ГЕРБ за злоупотреби на кметовете д-р Атанас Камбитов, инж. Красимир Герчев, Георги Икономов, Димитър Бръчков, Кирил Котев и Областния координатор Даниела Савеклиева, която има голям принос за вътршнопартийните интриги и корупционни скандали в ГЕРБ - Благоевград.

Започнаха да се правят пресконференции, брифинги, да се приемат декларации, да се лансират всякакви идеи и т.н.

Целта е привличане на медийно внимание и попадане в следващия общински съвет. Нелепият, в повечето случаи, политически напън ще продължи да нараства до местния вот, което предполага и множество местни скандали, ескалация на недоволство чрез фокусиране върху иначе пренебрегвани досега теми. Толкова ожесточена е битката между т.нар. големи стари формации и напиращите от всички страни нови политически проекти.

Оттук насетне кметовете търсят формулата на оцеляването, компромисите, ресурсите за избори и няма да могат да формират реална политика, реформи, или пък да прокарат непопулярни мерки. Възможностите за това се изчерпаха чрез негативни натрупвания през последните години, което обрича градоначалниците на политическа ригидност с хоризонт до следващите парламентарни избори. 

Като ИЗВОД обобщаващо може да се каже, че кметовете на ГЕРБ в Пиринско имат тежко имиджово увреждане. 

В 14 общини на област Благоевград ще се проведат избори за общински съветници и кметове

Община Благоевград - КМЕТ д-р Атанас Камбитов 

Община Симитли - КМЕТ Апостол Апостолов 

Община Кресна - КМЕТ Николай Георгиев 

Община Струмяни - КМЕТ Емил Илиев 

Община Сандански - КМЕТ Кирил Котев 

Община Петрич - КМЕТ Димитър Бръчков 

Община Разлог - КМЕТ инж. Красимир Герчев

Община Банско - КМЕТ Георги Икономов 

Община Гоце Делчев - КМЕТ Владимир Москов 

​Община Гърмен - КМЕТ Минка Капитанова

Община Сатовча - КМЕТ Арбен Мименов 

Община Хаджидимово - КМЕТ Людмил Терзиев 

Община Белица - КМЕТ Радослав Ревански

Община Якоруда - КМЕТ Нуредин Кафелов 

"Няма да има милост за никого, защото иначе ПП ГЕРБ няма да я има. Хората искат справедливост и са чувствителни. На Националната работна среща през януари предупредих, че трябва да светнат сините и червените лампички на някои хора, но те не ме разбраха. Навремето ни избраха и до ден днешен гласуват за нас, защото демонстрираме справедливост. Сега трябва да бъдем същите". Това каза председателят на ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов по време на Националното събрание на ПП ГЕРБ в НДК.

„Показахме, че сме дисциплинирана партия и не защото някой ни е наредил, а защото ние сами осъзнаваме какво иска от нас обществото – продължаваме с промените в партията дори след спечелени избори“, категоричен бе Борисов.

Три месеца до местните избори в Пиринско кметовете на ГЕРБ имат тежко имиджово увреждане снимка 1

 

С поведението си Бойко Борисов демонстрира, че владее процесите и в държавата, и в партията,след като непосредствено след евроизборите започна окончателната му раздяла с Цветан Цветанов.

Премиерът продължава да намира баланси между тримата си коалиционни партньори и ДПС.Осигуряването на парламентарното мнозинство става лично от него, а не през коалиционни споразумения, договорки или координация между парламентарните групи.

Голямата въпросителна е дали Борисов ще успее пълноценно да действа едновременно като премиер, лидер на ГЕРБ, а неформално – и на парламентарната група на партията. Основното предизвикателство е организационно с оглед на приближаващите местни избори и концентрацията на прекалено много отговорност и задачи персонално върху Борисов, структурни, кадрови, парламентарни, медийни, управленски и коалиционни.

Резултатите от европейските избори не направиха очаквания пробив на опозицията и на този етап затвърдиха политическото статукво. Хоризонтът за радикална промяна се отдалечи и стана зависим от случайни политически фактори. Динамиката на институционaлните отношения във вътрешен план остава без промяна: налице са напрежение, задочен диалог, президентски вета и отхвърлянето им от парламента.

КПКОНПИ оневини всички участници от скандала, станал известен като „Апартаментгейт“, от гледна точка на конфликт на интереси. С това се показа, че в политиката има две реалности – закон и морал. Казусът не е незаконен, но има етична страна, която е обществено неприемлива и доведе до серията оставки и смени на лица на висши държавни длъжности. Казусът не е напълно затворен дотолкова, доколкото прокуратурата продължава проверките и изчаква резултатите от данъчните ревизии на НАП.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБЕН ПОЛИТИЧЕСКИ АНАЛИЗ НА Pirinsko.com ЗА 14-те ОБЩИНИ В 1-МИР БЛАГОЕВГРАД!!!

Добавени коментари

keks v sandanski публикува:
17 Юли 2019 | 09:45
Pri nas v sandanski e stra6no qneto kakto vinagi s negovite igri mladen tim4ev gladi pantalona ot bsp kotev ne se znae dali 6te byd kadidat na grobarite i nakraq 6te napravim podaryk na nasko mravkata

Добавете Вашия коментар

TOP