ТОПСДЕЛКА С ИМОТ В ЦЕНТЪРА НА БЛАГОЕВГРАД! Емблематичният комплекс „Кончето“ купен от софиянка за 650 хил. лева

05 Април 2016 | 21:30
2 коментара
Общество
ТОПСДЕЛКА С ИМОТ В ЦЕНТЪРА НА БЛАГОЕВГРАД! Емблематичният комплекс  Кончето  купен от софиянка за 650 хил. лева

Емблематичният за благоевградчани комплекс „Кончето“ бе продаден на софийска фирма за 650 000 лв. без ДДС. Договорът за покупко-продажба на имота на бившата автогара е сключен между управителя на „Пътнически превози” ООД Петър Демерджиев и Петкана Николова, управител и собственик на „Строителство и саниране инженеринг-консулт” ЕООД.

Имотната сделка е изповядана пред нотариус на тази изкупна цена, въпреки че данъчната цена надхвърля 1 милион лева. Софийскага фирма купува сградата и земята под нея с площ от 837 кв.м.

Новите собственици предвиждат да построят сграда от смесен тип - с жилища, офиси и търговска част, съобщиха за „Струма“ от софийската фирма. Проверка в Търговския регистър показа, че строителната фирма е сменяла на няколко пъти собствениците си. Първоначално тя е била собственост на „ГБС- инженеринг” АД, но през 2009 г. е прехвърлена на Янко Янков, който пък през 2012 г. продава дружествения си дял на Петкана Николова.

Сградата се намира в центъра на Благоевград, на ул. „Иван Михайлов”, но постепенно се превърна в руина, докато течеше 20-годишната съдебна сага за нея между бизнесмена Петър Демерджиев и композитора Кирил Икономов.

През далечната 1973 г. тук е построена държавната автогара, известна още като Стара автогара. През 1993 г. кметът на Благоевград Елиана Масева дава сградата под наем на композитора Кирил Икономов, който прави в него хлебопекарна, ресторант и музикален магазин. Комплекса кръщава „Кончето” на една от хитовите песни на съпругата си Мая Нешкова, за известно време в него работи и музикалното радио „Мая“. Кирил Икономов превръща мястото пред комплекса в платен паркинг, който също му носи доходи.

С началото на раздържавяването с министерска заповед от 10 април 1998 г. Кирил Икономов е определен за преференциален купувач на комплекса по чл. 35, ал. 1, т. 2 от Закона за приватизация, съгласно който не се налага провеждането на търг и конкурс. През 1999 г. обаче тогавашната държавна фирма „Пирин експрес“ е приватизирана чрез РМД, преименува се в „Пътнически превози“ и управителят Петър Демерджиев става собственик на комплекса.

Оттогава започват и нескончаемите съдебни дела, които двамата бизнесмени водиха помежду си, като везните на Темида натежаваха ту в полза на единия, ту към другия. Двамата се съдиха за пропуснати ползи, подобрения и задължения от наеми, като няколко пъти се стига до намесата на съдия-изпълнител, съобразно различните съдебни решения.

На база решение на ВАС от 2005 г. Петър Демерджиев твърди, че Кирил Икономов няма нищо общо с бившата автогара. Композиторът пък контраатакува с решение на ВАС от 2007 г., по силата на което правото е на негова страна и някогашното РМД му е откраднало сградата.

„Спор за собственост никога не е имало, ние се съдихме за неплатени наеми. Кирил Икономов съди и Министерство на транспорта, че не му е продало имота“, припомни вчера бизнесменът Петър Демерджиев. Той уточни, че решението за продажбата на бившата автогара е взето от общото събрание на съдружниците. Какво ще се строи занапред там от новите собственици, вече не е негова грижа.

Преди началото на новото строителство има за решаване поне още два въпроса - какво ще стане с общинския паркинг за репатриране на автомобили и заведението „Дио Роза“ на бизнесмена Митко Орков.Струма 

Добавени коментари

ТОМИ публикува:
05 Април 2016 | 21:51
ПСЕВДО.....
ТОМИ публикува:
05 Април 2016 | 21:48
И ИКОНОМОВ И ДЕМЕРДЖИЕВ СА ПЪЛНИ КАВАЛИ,ЕКСПЛОАТИРАХА СГРАДАТА И НИЩО.......ЛАПАЧИ И ПВЕСДОБИЗНЕСМЕНИ ХАХАХА

Добавете Вашия коментар

TOP